Vi gillar att baka i vår familj och i alla fall jag gör det helst varje dag om det finns möjlighet. Som avkoppling, terapi, att bara få höfta och blanda ihop saker. Ha mormors förkläde, arbeta en deg, nagga, bli mjölig, bli lycklig över ett gott resultat och sen bli lite besviken att man inte minns hur man gjorde.
Helst skulle jag ha en lite bakstuga på gården, där man kunde lyssna på P1 och mjöla loss. I min fantasi så ser bakstugan ut ungefär som den in Tage Danielssons film Släpp fångarna loss det är vår. En vacker dag skall jag bygga en sådan och öppna mitt bageri.
Sen vill man så klart även att barnen skall tycka att det här med bakning är kul. Att de skall vilja vara med, lära sig, uppskatta och våga testa. Det vill de, de gillar att baka som bare den och vill gärna göra det varje dag. Det blir såklart mycket städ efter varje bak, och hiskeligt mycket disk eftersom varenda pinal i skåpen skall dras fram. Det blir såklart även mycket svinn och mycket blandat resultat.
Allt detta var med i beräkningen, vad som kommit till är att det plötsligt är två små besservissrar som skall bestämma hela baket. Två som vet bäst och som på sitt gemensamma trotshumör skall få sin vilja igenom. Så i den lilla mjöliga bakdrömmen bossar nu två små minidiktatorer som minsan vet bäst. Det suckas, himlas med ögonen och pustas när mamma försöker lägga sig i. Absolut inte Mamma! Nu sa jag nej! Det här gör jag! AKTA! Näe Mamma! Nu skärper du dig! Vad sa jag precis! Ska du gå till ditt rum ett tag?
Jag känner helt enkelt kuppkänslan mot mig. Myteri. Här kommer i alla fall gårdagens bröd som jag tror innehöll det här.
Linfröbröd
- 50 g jäst
- 6 dl ljummet vatten
- 1 dl linfrön
- 2 dl graham
- 1 näve salt
- 1 msk fikonmarmelad
- resten vetemjöl tills du fått en bra deg
- Lös upp jästen i ljummet vattnet.
- Rör i fikonmarmeladen.
- Häll i alla ingredienser medan degkrokarna går, ta lite i taget av vetemjölet tills degen känns fin och släpper från kanterna.
- Låt jäsa ca 40 minuter under bakduk.
- Stjälp upp på ett mjöligt bord och arbeta ut till önskad form. Här blev det ganska stora portionsbröd som man kan dela på mitten eller skiva i mindre skivor.
- Låt jäsa ca 30 minuter till under bakduk.
- Pensla dem med något för att få lite roligare yta. Här var det bara vatten, lite flingsalt och grahamsmjöl.
- Baka av i ca 200 grader tills det fått fin färg.
Tips: Att pensla bröden innan de skall in i ugnen är ett bra sätt att variera dem. Jag brukar testa lite av varje och än så länge har jag inte gått på någon riktig nit. Oftast blir det dock vatten, ägg, olja, yoghurt eller fil. Vill man så kan man iställer pensla dem när de kommer ut från ugnen, exempelvis med kaffe som inte barnen gillar. Ha!
Du får så fina bröd, använder du vetemjöl special?
Jag fotar bara de fina….
Sen försöker jag använda vetemjöl special men det är inte alltid det finns hemma. Det är även ofta de får jäsa ganska länge trots att det inte var tanken, alltså när alla barn hittar på massa bus.
Ha det gott Ellinor!
Inspirerad blir ja iaf! Satt en deg (med special) i morse som får stå i kylen tills i eftermiddag, hade jag tänkt. Men så var visst Yohio i stan… Då blev med ens mammas brödbaksplaner ganska dissade.. – får se hur länge den här degen får jäsa 😉
Tack för en fin blogg!
Aha, Yohiobrödet! Ganska lång jäsning på det, men det blir för jäkla bra!
Tack för pepp:)
Åh vad jag kan höra Elsie domdera. Skrattar på mig åt den här bestämda lilla roliga människan.
Jag tror hon och Claesson har nya gemensamma intressen i sommar.
Så underbart härligt att baka! (säger ”bagaren som bytte riktning och ska bli kontorsråtta”)… Måste göra det oftare hemma med.. Men vad gör du med allt bröd? Äter du mycket bröd själv? Har en tanke om att jag inte ska äta så mycket bröd, och då försvinner lite av den där härliga känslan av att baka tycker jag… Hur tänker ni? 🙂 hoppas påskhelgen varit toppen! Kram!
Haha, kontorsråtta….vart jobbar man då?
Det ärliga, sorgliga svaret är, jo jag äter alldeles för mycket bröd alldeles för ofta. Kompenserar det med att jag inte äter så mycket ris,pasta ect. Det här med kolhydrater och hur mycket av dem vi behöver tror jag är väldigt individuellt, och jag är på tok för kär i bröd för att utesluta det. Däremot tycker jag man skall vara kräsen och inte äta struntbröd. Sen ger jag faktiskt bort en del bröd också.
Ha en sketaskön torsdag kontorsråttan Emma!
Hoppas iofs på att kanske få slippa det tänkta kontoret nån gång ibland sådär! 😉 Och jag är ju så nyfiken, hur går det med jobbletandet? Finns det något skojigt? 🙂
Förstår din tanke med bröd, det är ju så gott. Så jag kunde inte låta bli utan körde igång ett storbak igår ändå! Struntbröd håller vi oss ifrån, men nybakt är svårare! Äh, njuta ska man också och man får i sig en massa nyttigheter med ju 🙂