Här kommer dagens baktips, tjusiga Eclairs som Pappa Pat har bakat. Receptet kommer från Leila, men dessa på bilden har vaniljfyllning istället för kaffefyllning. Trevlig Lördag på er!
Eclair med kaffefyllning
Ingredienser
Pata chouxdeg
- 1.25dl vatten
- 1.25dl mjölk
- 125g smör
- 0.5tsk salt
- 0.5msk socker
- 2dl vetemjöl
- 5st ägg
Kaffefyllning
- 2.5dl mjölk
- 2.5dl vispgrädde
- 125g strösocker
- 125g äggula (ca 6-7 st)
- 1dl maizena
- 0.5dl espressokaffe
- 50g smör
Glasyr
- 2dlflorsocker
- 1-1.5 msk vatten
Till garnering100gmörk kvalitetschoklad
Gör så här
Pata choux deg
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smält smöret.
- Blanda i mjöl, vatten, salt och strösocker.
- Låt koka upp.
- Tillsätt vetemjölet och rör om tills det är helt slätt. Det ska bli en torr smet.
- Ta av från värmen och tillsätt äggen, ett i taget, och rör om.
- Spritsa ut pata chouxdegen på en plåt, cirka 10 cm långa korvar med en krusig tyll.
- Grädda i cirka 15 minuter.
- De måste gräddas helt färdigt annars sjunker de ihop.
Medan de gräddas kan du göra kaffefyllningen.
Kaffefyllning
- Koka upp mjölk, grädde och socker.
- Vispa äggulor och maizena riktigt vitt och krämigt med elvisp.
- Häll den varma gräddmjölken över äggen under omrörning.
- Ställ tillbaka blandningen på spisen.
- Värm under kraftig vispning tills krämen tjocknat.
- Ta från värmen och häll över krämen i en skål.
- Tillsätt espresso och smör.
- Vispa slätt och låt svalna till kylskåpskall.
- Fyll espressokrämen i en sprits med tyll och spritsa in smeten i pata chouxbakverken. Stick in tyllen ifrån botten av bakverket och spritsa ut kräm åt båda håll.
Glasyr
- Blanda ihop glasyren.
- Bred den över eclair bakelserna.
Garnering
Smält chokladen och ringla över glasyren när den stelnat något.
Tjusigt!
Hur lång hållbarhet skulle du säga att dom har?
Tänkte baka en massa till jul, men måste börja i god tid då…
Hej Eva-Lotta!
Pata choux (en av alla stavningar) skall funka fint att frysa in, så gör en stor sats och vänta med att fylla och dekorera till det är dags att servera. God Jul!