Hej Mars!
Här kommer dagens lunchtips. En röd linssoppa med en fyllning av gårdagens wokrester och kalljäst, kryddigt bröd på krossat bovete.
Röd Linssoppa
-
2 dl röda linser
-
3 morötter
-
1 gul lök
-
1 solovitlök
-
1 palsternacka
-
3 potatisar
-
olja
-
vatten + hönsbuljong
-
lätt creme fraiche
-
kryddor: paprika, kajennpeppar, salt & citronpeppar
Så här:
-
Skölj, skala och skiva grönsaker och rotfrukter.
-
Fräs grönsaker, rotfrukter, linser och kryddor i olja.
-
Späd med vatten, buljong och låt puttra under lock tills allt är mjukt.
-
Mixa och smaka av med mer kryddor, creme fraiche och ev mer vatten.
-
Serverades med bröd och wokrester.
Barnens soppa blev mer som en linsmosvariant, dvs mindre vätska och med mer potatis i. Toppades med lite fjäsk i form av grovt hackade jordnötter.
Kalljäst kryddigt bovetebröd
- 25g jäst (1/2 paket)
- ca 1 liter vatten
- 3 dl krossade boveteflingor
- 1 dl havregryn
- en stor nypa salt
- en stor nypa brödkryddor
- resten vetemjöl till degen känns smidig, dvs den skall gå att röra runt i med visst motstånd.
Kväll:
- Rör ut jästen i vattnet. Använd en stor bunke eftersom den jäser på bra.
- Blanda ner resten av ingredienserna, avsluta med vetemjöl.
- Rör och häll i vetemjölet pö om pö. Degen skall vara lös, men så pass hård så att det börjar bli lite tungt att röra runt.
- Plasta bunken och låt degen såt stå i kylen över natten
Morgon:
- Sätt ugnen på 200grader.
- Skopa ut ut degen på en plåt med hjälp av två skedar. De kan flyta ut, men det är bara att skära/ bryta isär dem. Eller så klickar man ut som en lång limpa.
- Strö ev över lite boveteflingor och baka tills de fått fin färg, i ca 20-25 minuter. Låt dem vila lite innan du skär i dem
”Mars, mars måne jag kan lura dig till Skåne!” Minns jag inte varför man brukade säga men det tänker jag alltid på första mars.