Elsies päron

Säsongsanpassat efter sju årstider

 

Hej på er!

På den lilla föreläsningen vi höll i helgen på Baby & Barnmässan så frågade Cissan mig hur man skall veta att något är Säsongsanpassat? Jag tänkte  att det är väl ganska självklart, men det är det ju egentligen inte. Alltså de självklara sakerna är väl det, jordgubbar mm. Fast sen är det lite tvetydigt i många fall, framförallt på vintern. Grönsaksdiskarna ser ju likadana ut året om?

Det är ju jättelyxigt, men är det verkligen nödvändigt? Måste vi ha alla alternativen året om? Tänk vad gott våra jordgubbar smakar när de äntligen kommer. Fast stod det salladslök (vilket jag skrivit om mycket på sistone) i receptet så kräver vi att det finns i affären, och affären vill ge oss vad som är rätt. Skulle butiksbiträdet svara att det inte är säsong för det så är det hen som har felat som inte fått tag på det. Inte vi som är dumma som kräver något som varken kommer smaka helt bra, ha krävt alldeles för mycket resurser för att ta hem och vara dyrt. Vem är korkad?

Många viftar nog bort anpassandet eftersom det skulle skulle bli väldigt trist om vi skall leva på konserver och inläggningar i mörkret. Fast det handlar ju inte om att vi skall anpassa oss helt eller leva som våra förfäder, utan bara tänka lite smartare.

Alla kan vi försöka anpassa oss lite,  för miljön skull och för vår egen variations skull. Att följa årstiderna är egentligen ett ypperligt skäl till att pröva på nya råvaror, och även att nyttja dem när de är som bäst. Vi tänker på det i vår familj, men skulle kunna göra det mycket, mycket mer.

Mitt korta svar till Cissan var att man skall låta livsmedelsbutikerna vägleda. Visst är det marknadsföring de sysslar med som skall få oss att handla mer, men de har även blivit väldigt bra på att informera och lägga säsongsvaror på kampanj. Så lyft blicken i mataffären och se efter vad de försöker säga oss. Sen såklart att försöka att hålla sig till svenskt. Lite väl kort svar, så här skall ni även få ett bra, klokt boktips. Det är Maja Söderbergs Sju årstider i Majas Kök (Ica bokförlag).

En trevlig bok med recept, bilder och inspiration efter årstid. Här finns även tydliga Klimatpyramider som en säsongsguide till de SJU olika årstider som boken delas in i. Skitsmart, och klimatsmart. Här nedan kommer ett smakprov på ett recept. Kul och bra tema, det skulle jag också vilja skriva en kokbok om. Fast innan jag har gjort det så rekommenderar jag denna:)

Krämig bulgur med halstrad gös

(blötlägg eller koka bönorna, eller använd konserv)

Krämig bulgur

  • 3 dl bulgur
  • buljong eller örtsalt
  • ½msk timjan
  • 1 msk oregano
  • 1 gul lök
  • 4 vitkålsblad
  • rapsolja
  • 2 dl kokta bönor, ex svarta
  • 1-2 dl créme fraiche
  • salt & peppar

Halstrad gös

  • 400 g gösfile (helst MSC-märkt)
  • smör
  • salt och pepapr
  1. Koka bulgur i vatten med buljong eller örtsalt, samt timjan och oregano.
  2. Skala och hacka löken, skär vitkålen och strimlor.
  3. Fräs lök och vitkål i lite olja.
  4. Blanda i bulgur, bönor och creme fraiche.
  5. Låt alltsammans bli varmt och smaka av med salt och peppar.
  6. Skär gösen i portionsbitar.
  7. Hetta upp smör i en panna tills det blir brunt. Lägg i fisken med skinnsidan ner.
  8. Salta och peppra. Vänd efter ett par minuter och stek vidare.
  9. Servera med vintersallad. Går såklart lika bra att servera utan fisken.

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. emma

    En sak jag skulle uppskatta väldigt mycket är om du bloggade, låt säga varje/varannan månad, om vad som är i säsong just då! jag vill gärna äta mer säsongsanpassat, och tänker en del på det idag men glömmer bort i perioder och så har jag allmänt dålig koll.