Elsies päron

Nudelsallad med sesam & sataydipp

God morgon!

Här kommer dagens middagstips , Nudelsallad med sesam och lime. Samt även dagens tips på dipp innan maten. Grönsaker och kryddor kan naturligtvis varieras efter tycke och smak.

  • 2 dl sesamfrön
  • 300 g morot
  • 150 g sockerärtor
  • 15 cm purjolök
  • 250 g broccoli
  • 3-4 små vitlöksklyftor
  • 300 g äggnudlar
  • 2 msk neutral olja
  • 1½dl ljus soja
  • 1½ msk sesamolja
  • 1½ dl sweet chili
  • lite sambal efter tycke och smak
  • 4 msk färskpressad lime
  1. Rosta sesamfröna under omrörning i en het panna.
  2. Skölj, skala, strimla och bryt grönsakerna.
  3. Koka nudlarna efter paketets anvsining.
  4. Hetta upp en panna och fräs vitlök och grönsaker hastigt.
  5. Rör ner allt utom nudlar och sesamfrön och woka på hög värme en kort stund.
  6. Tillsätt nudlarna och rör om.
  7. Tillsätt slutligen sesamfröna.
  8. Kan serveras som ensamrätt eller tillbehör och funkar lika bra kall som varm.

Jag tror inte att vi är ensamma om att den där stunden efter förskolan och innan middagen kan vara ganska kaosartad. När barnen skall varva ner, hungern har satt in och mamma och pappa har förlagt sitt tålamod någonstans. Att ha preppat en liten tallrik som både löser blodsocker och sysselsättning brukar vara en bra lösning. Gärna något som innebär att man får dippa, vilket håller våra barn (och deras föräldrar) lugna och upptagna. Så att ha några färdiga burkar med dipp i kylskåpet och bara skära upp lite grönsaksstavar.

Dippen kan såklart vara lite vad som helst, men gör en stor sats av det era barn gillar. Här kommer en variant på Sataydipp som kan varieras i styrka för vem som skall äta den.

Krämig sataydipp med gurkstavar

  •  1 gurka skuren i stavar

Sataydipp

  • 60 g rostade och saltade jordnötter
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ urkärnad chili
  • 1 msk olja
  • 2 dl kokos
  • 1 msk fisksås
  • 1 msk socker
  • saften från ½ lime
  • lite salt
  1.  Mixa jordnötter riktigt fint i en matberedare.
  2. Hacka vitlök och chili fint och fräs den under omrörning i olja i en het panna
  3. Häll i jordnötterna och fortsätt fräsa på svag värme under omrörning tills nötterna är riktigt heta och börjar släppa igrån sig olja. Det tar ett par minuter.
  4. Häll i kokosmjölk, fisksås och socker. Låt koka upp under omrörning och sedan puttra på svag värme i 3-5 minuter.
  5. Ta bort från plattan och smaka av med limesaft och ev. lite salt.

(Recept och bild är lånat från den glada kocken Lisa Lemke)

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.