Goddag på er!
Här kommer helgens två storkok på 2 kg svensk högrev. Det ena blev en form av Bolognese och det andra blev en Mustig köttsoppa med rotsaker. Bolognesen (eller vad vi nu skall kalla den) är perfekt att ha att ha i frysen och använda till grytor, pizza, sallad, tacos, paj, wrap….ja alltså lite vad som helst.
Så Vabruari, ditt skitskrälle, nu kan du slå till för vi har fyllt frysen.
Bolognese på högrev
- 1.3 g högrev
- 5 gula lökar
- 5 morötter
- 4 solovitlökar
- 1 kg tomatkross
- 1.5 dl tomatpuré
- ½ liter rödvin
- salt, peppar
- Vill man putsa köttet från fett och senor så gör man det, fast det mesta kokar sönder.
- Skär köttet i ganska små bitar och bryn det i i smör i en stor gryta, gärna gjutjärn.
- Hacka och tillsätt lök, morötter, vitlök, tomater. Slå på vin och tomatpuré och låt puttra under lock i 4-5 timmar.
- Smaka av med kryddor och späd med eventuellt mer vätska.
Vabruarisoppa, ca 4-5 personer:
- 2 liter vatten + 2 buljongtärningar
- 500-700g högrev
- 3 morötter
- 5 jordärtskockor
- 1 bit kålrot, en bit rotselleri och en bit palsternacka
- 2 gula lökar
- smör till stekning
- salt, peppar och kummin
- Skala och skiva alla rotfrukter.
- Putsa köttet från senor och fett. Skär i mindre bitar och bryn lite i taget i en stor gryta.
- Tillsätt sedan vatten och buljong.
- Låt köttet puttra ungefär en timme. Tillsätt sedan rotfrukterna.
- Koka ytterligare ca 15 minuter eller tills köttet är mört och rotfrukterna har mjuknat.
- Smaka av med kryddor.
- Servera med gott bröd och en klick färskost.
Hur kommer kronärtskockorna in i bilden? Lägger du i dem hela med rotsakerna?
Hej Hanna!
Jamen det kan man verkligen undra! Jag menar jordärtskockor, och har bara skrivit fel. Ursäkta!
Ha det gott!
Ha ha, ja jordärtskockor låter ju mer rimligt 🙂 kanske ett recept att testa i helgen?
Men MUMS vad gott det där såg ut!! Handlar allt mitt kött i bondgård här hemma å ska försöka få tag på finaste högrev. Även den där vitlöken förstod jag mig inte på men har något att forska i 🙂 ; Ser jätte gott ut! Hoppas ni håller er friska och ät mycket frukt och ingefära!! 🙂 Tack för finaste bloggen
Vad fint att du har en bondgård att handla hos:) Vitlöken är sådana när små runda som liksom bara har en enda klyfta. Funkar precis lika bra med vanlig, men denna är smidigare att skala och riva. Ha det gott!
Låter bra det 🙂