Elsies päron

Krabbelurer, fattiga riddare & mandelkubb

 

Vi har som bekant haft en del magbekymmer hos oss det senaste. Det är fortfarande osäkert vad vi haft/har så det har varit svårt att veta vad som har varit bäst att servera de små magarna.

Sen spelar det kanske inte så stor roll vad som serveras, man är nöjd om de får i sig något. Barnen har stundvis varit så där himla febersvaga, och man tycker så synd om dem. Sen när de väl får tillbaks lite ork, och man är så glad att de är på bättringsvägen. Då är det faktiskt som Elsie påpekar, lördag varje dag. Det har lockats med både det ena och det andra så nu kan vi inte ha lördag på väldigt länge.

Eftersom det verkar som att en stor del av Sverige är sjuka så kommer här lite tips från mellanmålskategorin. Det har varit en salig blandning med mycket fruktsmoothies, klappgröt, kesopannkakor med havre, fattiga riddare, krabbelurer och kanske det konstigaste av allt, mandelkubbar med banan & kesellakräm. Det har nog varit mer fokus på mat med lustiga namn än innehåll.

Mandelkubbar med banan & kesellakräm

  • Mandelkubbar (som Elsie valde i affären och det måste väl vara något av det torraste?) 
  • 1 banan
  • 1 dl kesella vanilj
  • rostade hackade hasselnötter

Kesella och banan mixades. 

 

Hallon & mango smoothie 

Här mixades frysta hallon, fryst mango, yoghurt och även lite havregryn. Vill man inte att havregrynen skall märkas så mixa dem fint innan liksom in receptet nedan. 

Kesopannkaka med honung & havre (ca 6 små men tjocka plättar, går bra att dubblera)

  • 2 dl havregryn
  • 2 ägg
  • 1 dl keso
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk flytande honung
  • 2 msk olja
  • ½-1 dl solrosfrön
  • lite salt
  • lite smör eller olja till stekning
  1. Mixa sönder havregrynen med mixer eller stavmixer.
  2. Blanda alla torra ingredienser
  3. Blanda keso, honung, olja och ägg.
  4. Rör ihop alltsammans och låt stå och svälla minst 5 minuter.
  5. Värm en panna och lägg i en klick smör eller olja.
  6. Klicka ner smet i plättstorlek, eller använd ett stansmått för att göra dem högre och finare i formen. Häll lite solrosfrön över plätten. Om man använder ett stansmått så får man köra på lite lägre värme eftersom plätten måste stelna till innan man kan vända den. 

Fattiga riddare som ovan eller kanske en pösigare variant.

Krabbelurer (eller pösplättar som de även kallas)

  • 1 1/2 dl socker
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl mjölk
  • matfett till stekning
  1. Blanda strösocker, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
  2. Tillsätt ägget och mjölken och rör till en slät smet.
  3. Stek krabbelurerna i stekpanna eller plättlagg.

Bibbi, som är så himla nöjd att hon nu kan komma upp på sin stol själv, vill helst göra sina sysslor och äta sina mål sittandes på den. Vill inte alls sitta i någon trist babystol. Så hon har till sin lycka fått ha picknick med egen viktigt väska.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Johanna

    Jag som skulle skriva och be om tips till mellisar… och så fick jag dem! Kesoplättar verkar ju toppen. Kan man frysa dem tro?