Elsies päron

Vinterutflykt & hollandaiserullar

Godmorgon på er!

På gårdagens iskalla utflykt hade vi med oss riktigt bra smörgåsrullar. Jag har skrivit om det förr, men här kommer de igen. Såsrester i kylen är ett tacksamt verktyg till smörgåsar, sallader med mera. Här var det rester på en hollandaisesås som fick bli rulle. Liksom de flesta klassiska svenska såser är den ganska fet, och som kall återgår den då till konsistensen av ungefär uppvispat citrussmör. Så det är helt enkelt bättre picknickmaterial på vintern är på sommaren.

Här gjordes rullarna på tunnbröd, kall hollandaise, avokado, gurka, ruccola och lite flingsalt.

Visserligen ett väldigt krångligt sätt att göra smör på, men bra sätt att göra av med rester. Om man nu inte har hollandaiserester i kylen, det finns ju faktiskt sådana dagar också…. så vispa upp vanligt smör och smaksätt med exempelvis citronzest. Eller strunta i smöret och blanda ut zest med en färskost. Något annat som är gott i rullen är att bryta av med något krispigare som rostade frön eller salta nötter.

Hollandaise, en av många varianter.

  • 2 äggulor
  • 125 g skirat smör
  • citronzest och juice från ½ citron
  • några droppar vatten
  • salt, peppar och lite kajennpeppar
  1. Smält smöret långsamt så att det skiras, se nedan.
  2. Vispa gulorna i en kastrull ett par minuter innan du sätter kastrullen på spisen. Fortsätt vispa på låg temperatur tills äggulorna tjocknar.
  3. Dra av från spisen och vispa ner det skirade smöret i en fin stråle.
  4. Tillsätt citron, vatten, salt och pepparsorter.

Att skira smör innebär att man smälter smöret sakta. Då delar det sig i en fett- och en vattenfas, vattnet är tyngre än fettet och hamnar i botten på kastrullen. Man använder alltså bara det smörgula fettet som lägger sig överst i kastrullen.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.