Godmorgon!
Sökandet fortsätter på den bästa kladdkakan…och det är klart att vi inte kan kora en vinnare. Det finns på tok för många möjligheter och varianter. Sen är det så klart i slutändan bara en smakfråga. Fast receptfavoriter för mig handlar mest om beprövade, omtyckta varianter som har varit med vid många lyckade tillfällen. De där essen man har i rockärmen, eller räddaren i nöden när något annat sket sig. Så sökandet efter sådana recept fortsätter väl egentligen alltid.
Becks kommenterade i förra chokladinlägget hur hennes standardrecept såg ut, och det var nästan identiskt med mitt standardrecept. Kul! Wise men think alike… fools seldom differ, för det är antagligen ett standard recept i många hushåll vilket ju bara ger mer cred till det.
I min receptbok står det, Enkel, bra & kladdig.
- 100 g smör
- 2 ägg
- 3 dl socker
- 2 dl vetemjöl
- 4 msk kakao
- 1 msk vaniljsocker
- 1/2 krm salt
- ev. mer smaksättning som exempelvis kaffe, likör,banan, fikonmaremlad, zest, godis av alla de slag…
- ev. något som bryter av konsistens som nötter, frukt, mandlar,krokant,krossade kakor, frön…
- Smält smör, blanda i socker och ägg.
- Blanda alla torra ingredienser i en skål.
- Sikta ner i smörblandningen och rör ihop allt.
- Smöra och bröa en rund form, grädda 13-17 min i 180 grader.
Så det bästa tycker jag är att ha en bra grund som man kan experimentera utifrån. För detta braiga recept blir såklart helt olika beroende på formen/formarnas storlek, ugnen, tid, hur mycket man rörde, vilket mjöl och sen allt det där andra som jag inte fattar.
Så här kommer några bra enkla baktips, inga nyheter men trots att man vet om det följer man det inte.
- Läs igenom receptet först, och kolla så att man har allt hemma.
- Använd smör, inte margarin
- Skippa vanillin
- Vågen är bra även om de flesta recept idag bygger på att vi mäter upp ingredienserna. Tänk på att aldrig packa eller trycka till när du mäter upp. Ta alltid ett struket mått. Se till så att det inte blir en topp när du mäter upp.
- 1 dl = 100 ml
- 1 msk = 15 ml
- 1 tsk = 5 ml
- 1 krm = 1 ml
- Alla ugnar fungerar olika. Det är inte alltid så lätt att få rätt temperatur.Om ni har baktenar så är det nästan bäst att ta ut dem om man skall baka kakor av alla storlekar. Pallar man inte det så tänk på att det tar ett bra tag innan de nått rätt temperatur. Annars är en bra huvudregel att prova alltid med lägre temperatur först och höj om det behövs.Placering i ugnen varierar beroende på vad du ska baka. Ibland anges detta i receptet, annars kan man följa denna regel:
- Bullar – mitt i ugnen
- Bröd – nedersta falsen i ugnen
- Scones – mitt i ugnen
- Muffins – mitt i ugnen
- Småkakor – mitt i ugnen
- Mjuka kakor – nedersta falsen i ugnen.
- Tänk på att inte öppna ugnsluckan i onödan under bakningen, då det blir för ojämn temperatur.
- Glöm inte att smöra och bröa bakformen. Variera vad ni bröar med för att få lite nya smaker, kokos, krossade kakor, pepparkakor (som tenderar att bli några över),malda nötter, skorpmjöl. Ströbröd gör ni enkelt egen med gamla brödstumpar.
Senaste kommentarer