GOTT NYTT ÅR!!
Full rulle idag. Så nu gäller det att göra tillräckligt och inte försöka sig på för mycket. Tänk på om ni har bjudit in till galaj idag att det är mycket trevligare att komma hem till folk som är festglada trots att de inte hunnit med riktigt allt som var tänkt, än till dem som är sönderstressade och slutkörda.
Jag har inte hunnit ge så mycket tips till festen. Men här kommer till Sofia som efterfrågade en meny i Göteborgsanda. Hoppas ni får en strålande kväll allihop!
Förrätt – Löjrom på rösti med cremé fraiche, rödlök och en perfekt gula.
Rösti (som förätt eller tillbehör till ca 6pers.)
- 10st potatisar
- 2 gula lökar
- salt & peppar
- smör till stekning
- Riv potatis och lök grovt. Blanda. Pressa ur vattnet ordentligt, salta
och peppra. - Smält smöret i en stekpanna. Lägg i potatis- och lökrivet i omgångar i en stekpanna.
- Platta till och vänd när den fått fin färg på undersidan.
Den perfekta gulan? Jo det är när den precis har börjat stelna, och innan vitan har gjort det så att man kan plocka ut den så här snyggt. Den ser rå ut, man förväntar sig att den skall rinna ut när man skär i den, menär istället helt perfekt krämig. Ja det är lite mekkigt, ibland är mekk kul.
- Värm äggen långsamt, alltså inte koka, i 63-gradigt vatten. Låt en termometer ligga i vattnet och låt det inte överstiga 63 grader. Låt äggen ligga i vattnet i 45-60 minuter.
Löjrom och creme fraiche är så där fint äggformade. Det skopar man enklast upp med en varm blöt sked.
Förslag på dryck: Champagne Jeanmaire Brut (nr 7430, 199 kr) Frankrike.
Huvudrätt – Skummad gryta med musslor & lax, till 3-4 personer
- 1 nät musslor, ca 1 kg
- 400g lax
- 4 schalottenlökar
- ½ blomkålshuvuvd
- 1-2 palsternackor
- grädde 2 dl (här användes matlagningsgrädde)
- 3 dl vitt vin
- lite persilja
- lite strimlad babyspenat
- salt & peppar
- smör
1 nät blåmusslor (1 nät väger ca 1 kilo. Ger 25-35 musslor, beroende på storlek. De vi hade igår var rekordstora. Detta räcker till 2 stora portioner. Blir det över så kan man äta nästa dag, men sen bör man kasta. Det är bra att pilla ut muslorna samma dag man kokat dem.
Så här:
- Skölj, skala, hacka och skär lök och rotsaker i mindre bitar.
- Spola/tvätta musslorna. Egentligen skall man, om det behövs, även skrapa dem under rinnande vatten så att musselskägg och -sten försvinner. Något det slarvas lite med här.
- Skär sedan fisken i bitar. Om man vill kan man strö och gegga in lite salt över den på skärbrädan för att få aningen fastare kött.
- Fräs hälften av löken och vitlöken i smör i en stor kastrull. Tillsätt vin, persilja och peppar. Lägg ner musslorna och koka under lock ca 5 min tills de öppnar sig. Ta upp musslorna, spara spadet och släng de musslor som inte öppnat sig.
- Fräs hälften av löken, blomkål och palsternacka. Häll i musselspadet och koka grönsakerna mjuka. Mixa alltsammans till en slät soppa. Späd eventuellt med vatten om den blev väldigt tjock.
- Sjud fisken i soppan under lock 3–4 min, (vill man ha mer grönsaker och färg i sin soppa så kan man lägga i dem här)
- Lägg upp fisk och musslor i tallrikar eller i en stor gryta.
- Vispa ner grädden i spadet, och låt såsen koka ihop några minuter. Både fisk och musslor släpper så mycket vatten, därför skär sig soppan lätt. Mixa den riktigt skummig och häll över fisken och musslorna.
- Strö över strimlad babyspenat.
- Serveras rätten som ett huvudrätt så kompletera med lite tillbehör som gott bröd, knäcke, färskostar och aioli.
Sen huvudrättsförslag nummer två – Saffrandsoftande fisk & skaldjursgryta, till ca 4 personer ihop med ett gott doppbröd.
-
1 gul lök
-
½ vitlök
-
½ fänkål
Grovhacka allt och fräs dem mjuka.
Tillsätt:
-
2 dl torrt vitt vin
-
1 fiskbuljong tärning
-
1 påse saffran (0,5 g)
-
2 dl grädde
-
1 dl vatten
-
salt och peppar
Koka ca 15-20 minuter. Mixa till en slät sås. Sedan
- 6 primörmorötter i olika färger
-
½ fänkål
-
röd och gul knipplök
Morötterna skalas men får behålla en liten själkstump. Fänkålen plockades isär i sina ”stavar”.Knipplöken kapas med en liten bit själk kvar. Resten av stjälen hackas för att slutligen strös över grytan. Alltsammans kokades i vatten med salt och socker. Lägg i löken först i ett par minuter, och sedan ihop med resterande i ca 5 minuter. Häll av vattnet, lägg i en klick smör och lite flingsalt.
-
300 g färsk lax
-
300 g färsk kolja
-
300 g färska räkor
Skala räkorna, och ställ åt sidan. Skär fisken i bitar om ca 2×2 cm. Lägg fisken i såsen och låt sjuda, inte koka, i fem minuter.
Värm ett stort fat, och även tallrikarna. Lägg upp grönsakerna på fatet, gärna upp på kanten så att de syns. Skeda och häll försiktigt över fiskgrytan. Strö över räkorna och den gröna, hackade själkdelen från knipplöken.
Och så dessert i Göteborgsanda, eller ja, en äggost och en kesovariant av det. Ät den med fruktsallad eller som här ovan med en klick grädde och björnbär.
Kesokaka
- 500 g keso
- 1 dl sötmandel
- 1 bittermandel
- 3 ägg
- 3/4 dl socker
- 1/2 dl vetemjöl
- 3 dl mjölk
- Värm ugnen till 175°.
- Hacka mandeln och bittermandeln fint. Om barnen är med och lagar så ha koll på att de inte stoppar bittermandel i munnen.
- Vispa ihop ägg och socker tills sockret löst sig.
- Rör i mandel, keso och vetemjöl.
- Rör till sist i mjölken.
- Häll smeten i en smord vid form på ca 1 1/2 liter.
- Grädda ostkakan tills den stelnat i mitten, tiden varierar om man gör i en större form eller mindre formar. Stoppa ner en sticka och känn. En större form, ca 1 timme.
Här stansades det ut en rund form, den är ganska ofast så man får mekka lite. Sen är det grädde och björnbär ovanpå, samt runtom. Vill man forma den snyggt så är det enklare om den äts kall, vilket jag föredrar. Annars så kan man baka dem direkt i portionsformar, kanske även låta frukten värmas med en stund.
Om man nu är från Bohuslän och känner starkt för den här äggostkulturen, så fnyser ni nog åt keson, och har säkert recept som har gått i arv flera generationer. Men har man inte det, och är sugen på att pröva så kommer här ett ganska traditionellt Äggostrecept lånat från mästerkocken Håkan Thörnström. Äggostformar finns i många material och säljs flitigt på loppisar här i trakten, det speciella med den är de små hål som gör att kakan kan rinna av i kylen. Har man ingen sådan kan man använda en tät sil eller ett durkslag med ett hålat bakplåtspapper i.
Bohusländsk äggost
- 4 l mjölk
- 10st ägg
- 1 l filmjölk
- 3 dl gräddfil
- strösocker efter smak
1. Sjud upp mjölken i en kastrull.
2. Vispa ihop ägg, filmjölk och gräddfil.
3. Rör i blandningen i den sjudande mjölken.
4. Rör långsamt i kastrullen med en träslev tills det hela har skurit sig såpass så att det går att skopa upp ost massan med en hålslev.
5. Varva massan med socker i en äggostformen.
6. Låt äggosten rinna av i kyl minst fyra timmar innan den delas i bitar.
7. Garnera med björnbärssylt, färsk mynta och eventuellt florsocker.
Senaste kommentarer