Elsies päron

Rågbröd & torkade citrusfrukter

 Godmorgon på er denna tredje advent.

Om ni fortfarande känner julpepp, och vill pyssla vidare med något trots att ni är söndagströtta så kanske det är idag ni skall torka lite frukt. Mycket dekorativt och trevligt att sätta på julklappar, som bordsdekoration, i granen, på desserten, dörrkransen eller som smaksättning i te eller glögg. Alltså till lite vad som helst, använd helst ekologisk frukt om ni skall använda dem i mat eller dryck. Här fick de dekorera en gåbortpresent i form av Råg & Honungsbröd

 

Här var det grape och apelsin, senast jag gjorde så var det även citron, lime och pomelo. Dessa är helt naturella, man kan pensla på sockervatten men de bränner lättare då.

Skiva det tunnt, lägg på ett bakplåtspapper och låt stå på låg temp i ugnen tills de torkat. Jag körde dem i 100 grader kanske en timme, stängde sedan av och lät dem stå i eftervärme över natten.  

Gillar man råg så är detta bröd värt sin möda. Gör man bröd med fin, knaprig skorpa så förvara dem inlindade i en handduk.

Rågbröd med honung

Steg 1:

  • 500 g filmjölk
  • 375 g stenmalet rågmjöl
  • 20 g jäst

Steg 2:

  • 500 g vatten
  • 40 g honung
  • 900 g stenmalet rågmjöl
  • 20 g jäst 

Så här

1. Blanda filmjölken med första mängden mjöl och jäst och låt stå i 24 timmar.

2. Tillsätt sedan vatten, honung, den andra mängden mjöl och jäst och blanda i 8 minuter.

3. Täck med plast och låt vila i två timmar. Dela degen i två bitar och forma till limpor. Pensla med vatten och smula över rågmjöl. Låt jäsa i cirka 40 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Sätt in en djup plåt längst ner i ugnen och häll i kallt vatten. Sätt in bröden.Sänk värmen till 220 grader efter 10 minuter. Låt brödet baka i ca 30-40 minuter.

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Karin

    Hej,

    Vilket fint bröd, passar fint på julbordet.

    Kanske en korkad fråga men ska filmjölksblandningen stå i rumstemperatur eller i kyl över natten?

    Hälsningar
    Karin

    1. elsiesparon

      Hej Karin!
      Snarare ganska bra fråga, jag brukar alltid låta dem stå i kyl om det inte är surdeg. Fast här verkar alla göra lite olika. Jag föredrar i alla fall kyl. Lycka till!

  2. Anna-Karin

    Allt är jämt så fint i din blogg! Blir så inspirerad samtidigt som jag sällan får tummen ur att testa dina goda recept! Fatet ser dessutom väldigt fint ut 🙂

    Trevlig tredje advent på er!

    1. elsiesparon

      Hej och tack Anna-Karin!
      Kul att du inspireras! Så gör jag med, äter med ögonen och tänker att någon gång skall jag testa:)Fatet är en favorit från Marocko.
      God Jul!