Elsies päron

Kokospuffar

Nu kör vi lite godis. Här kommer ett bra recept, för det tycker jag är en viktig del i julgodisbaket. Det får liksom inte vara alltför känsligt, inte alltför dyrt och misslyckas det så skall det helst kunna gå att rädda till någon annan form av sötsak. Sen skall det inte kännas som att man går till JamJam och köper godis som man smälter ner till en annan form. Det var många krav på ett bra godisrecept, men detta är i alla fall bra, väldigt enkelt och lätt att variera. 

Det är även bra att göra ihop med barnen eftersom det inte behöver bli så där hiskeligt varmt och att slicka skålen kan hålla dem sysselsatta länge eftersom det blir en seg, hård massa när det fått stelna. Varianten nedan är söt med inslag av salt, gott men kanske lite mjäkig och tål att smaksättas ännu mer. 

Kokospuffar

  • 80 g smör
  • 250 g marshmallows
  • 3½ dl kokosflingot
  • 6 dl puffat vårgårda ris
  • 1 ½ dl salta nötter

 Så här

  1. Smält smöret i en vid och tjockbottnad kastrull.
  2. Rör ner marshmallows och låt smälta under omrörning på låg värme.
  3. Är kastrullen tillräckligt stor så blandar ni ner alla övriga ingredienser, annars häller ni ner allt i en större skål och rör om.
  4. Täck en liten långpanna med bakplåtspapper och bred ut massan.
  5. Platta till och om man vill så strö över nötter, kokos eller puffar.
  6. Låt stelna i kyl och skär upp i bitar.

Förslag på mer smaksättning:

  • Citron eller limezest
  • Hackad eller mortlad polka
  • Hackad eller mortlad turkisk peppar
  • Byt ut marsmallovs till annat smaksatt skumgodis – banan, vinteräpple…
  • Hacka ner någon omtyckt godis, kanske lakristsdumle?

Efter lite om och men så fick vi med oss en tomtekärring till Lussefirandet imorse. Hon tycker nämligen att Påskakärring är den roligaste av alla de där då man får klä  ut sig och gå till dagis. Det hade visserligen varit ett fint inslag i Luciatåget som var en så där härligt salig blandning av pepparkakor, vise män, luciapojkar och stjärnflickor i strut. Alltså, vad blödig man blir, så där när man inte kan sluta le och ta ögonen från sitt barn som koncentrerat gör alla gester till sångerna. När allt blandas, julstämning, barndomsminnen och att det faktiskt är våra barn som står i tåget nu. Så stort. 

Trevlig Lucia på er!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. janna

    Vårgårda puffat ris? Känner mig lite dum men vad kan detta vara? Duger det med sånt där vanligt vitt puffris eller är det något helt annat? Låter grymt gott med kokos på, och salta nötter… Och polka… Kanske det råkar bli några satser av detta.

    1. elsiesparon

      Hej Janna! Så inte en dum fråga alls! Precis sådant vanligt puffat ris som du skriver. Här finns en sort som heter just Vårgårda, fast det kanske bara är lokalt. Så puffat ris alltså. Lycka till!