Elsies päron

Julklappar & mina kompisar gubbarna med hatt

Med juletider kommer önskelistor, prylar, leksaker och klappar. Som ständigt städande, plockande och skrikande för jag trampade på lego – förälder, så finns det många andledningar till varför man vill begränsa det. Resurstänk, ekonomiskt tänk, vill inte ha mer prylar att städa upp tänk och vill fortfarande att våra barn skall kunna uppskatta annat än bara saker tänk.

Än så länge är det inga svårigheter för oss. Elsie tycker att det är roligt att få paket, men vi kan lika gärna slå in en gammal leksak eller hennes tandkräm. Överaskningsmomentet och kalaskänslan är fortfarande det viktigaste. Bibbi tycker att snöret och pappret är kul.

Elsie har en sådan där paketalmenacka, ni vet där man öppnat ett paket/dag fram till jul. Fast den startade först igår, och idag var det hennes playmokompisar som kom i paketet. Mina kompisar gubbarna med hatt, som Elsie beskriver dem. Det var lite konstigt, och man riktigt ser hur det lilla huvudet tänker så det knakar.

Vi brukar även stoppa undan ganska mycket leksaker, för att plocka fram senare. Ganska ofta försvinner visserligen den där påsen i förrådskaoset, men de gånger vi får fram den igen så har alla leksaker fått lite förnyat värde. De som inte har det, de som fortfarande var ganska trista skänks bort till kompisbarn eller secondhand.

Ett bra tips, om man tänker lite i dessa banor och även vill göra barnen mer medvetna om mängden saker så är annordnade julklappsbytardagar ett bra tips. Stockholms stad och Kulturhuset annordnar i samarbete med Retoy en stor Julklappsbytarbazar där alla barn är välkomna att byta leksaker med varandra. Jättesmart, men säg mig finns detta på mer ställen i Sverige? Göteborg? Jag hittar inget om det men ni kanske vet?

I Stockholm så sker detta i alla fall nu till helgen, på Lördagen den 15 december foajé 3 på Kulturhuset. När man lämnar in en leksak får man en biljett som gäller för direkt uthämtning av en ny, vilket innebär att allt som man tröttnat på eller kanske växt ifrån får en ny lycklig ägare.

Vill man ge bort den nyfunna leksaken i julklapp hjälper de till att slå in den i fint återvunnet papper. Under Julklappsbytarbazaren finns Stockholms stads kemikalieexperter på plats för att svara på frågor om vilka leksaker som kan vara skadliga för människan eller vår miljö. Bra va!

Tid och plats: Lördagen den 15 december kl. 13-16 på Kulturhuset foajé 3.

 

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.