Elsies päron

Adventsbak, formar & burkar

 

Jomen advent till helgen, som jag nog nämnt några gånger. Vi ska ha bakfiesta, som jag också nämnt några gånger. Så vad behöver man för ett bra bak? Egentligen inte så mycket mer än nödvändigheterna, men vill man så kanske man kan få tillföra i alla fall något nytt till den där jullådan (som visserligen inte går att stänga som den är…)

Formar och burkar av olika slag är en bra grej. Alla dessa fina, söta små burkar och formar  kommer från Åhlens och skall fyllas med sötsaker till helgen. Ett annat bra tips när man skall baka med barn, och det tipset riktar jag främst till mig själv för ni andra har nog redan fattat det. Sikta inte för högt, starta inte för många projekt och strunta i finliret.

Pepparkaksbak skall det i alla fall bli, och även något chokladigt i de små nätta chokladformarna ni ser på bilden ovan, kanske lite lusskatter och ett skorpbak?

Här får ni en bra variant på pepparkaksrecept. Detta kommer från min gammel Moster Märtas Pepparkakor. Lövtunna och fina förväntas de bli 500st, men räkna in barnsvinn, vuxensvinn, brännt svinn och sen att lövtunna inte var så lätt att baka som man trodde. Sen även ett recept på Mandeslkorpor som jag har hyllat tidigare.

Moster Märtas Pepparkakor

  • 3 dl sirap
  • 4 dl socker
  • 1 ½ msk ingefära
  • 1½ msk kanel
  • 1 msk nejlikor
  • 350 gr smör
  • 3 dl grädde
  • 2 l vetemjöl
  • 1 msk bikarbonat
  1. Blanda samman sirap, socker , kryddor och smör. Vispa grädden och blanda i lite i taget. Rör ut bikarbonat i lite vatten och blanda ner. Arbeta in en del av mjölet tills det blir en fast deg, spara resten till utbakningen. Låt stå över natten. Bakas i 175-200 grader
  2. Det här receptet har liksom varit våran grund, sen har andelen kryddor ökat en del med åren. Även tillbehören har nog ändrats en del sen moster Märtas tid.

Mandelskorpor med saffran, kardemumma, kanel,citron, turkisk peppar, choklad, polka… eller vilken smaksättning man är sugen på.

Ca 1 plåt

  • 6 vetemjöl
  • 2 ägg
  • 2-3 dl hackade mandlar
  • 1.5 dl socker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1,5 msk smaksättning (kardemumma, kardemumma,vanilj, citron,choklad,chili, …Go nuts!)
  • 150 g smör
  1. Hacka mandel grovt.
  2. Blanda alla torra ingredienserna
  3. Värm smöret och blanda samman allt
  4. Forma till långa korvar med mjöliga händer, är smeten/degen för kladdig så tillsätt mer mjöl.
  5. Baka i 180° tills de fått färg, ca 8-10 min.
  6. Ta ut dem och skär dem försiktigt i sneda bitar. Ca 3 cm breda.
  7. Stäng av ugnen och sära lite på skorporna och låt dem stå i eftervärme tills de är torra. Gärna över natten.

 

Men vart skall vi ha alla dessa burkar? Är en tråkig fråga som skulle kunna komma från exempelvis min sambo. Jo, de som inte får plats blir ju gåbortpresenter och julklappar ju!

Kanske är ni bjudna på glöggkväll?

Kanske ta med en fin hjärtlig burk med saffransskorpor? Kanske ta med en flaska glögg och även flera fina burkar med glöggtillbehör? Eller en flaska rödvin, tillbehör och recept till en värmande glöggbål, glühwein eller fyll dem med kakor,knäck, kola, te, kaffe eller juliga kryddor.

God baklycka till er!

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. TC

    Ser bra ut Kirre! Vi är laddade som bara den här hemma. Har värmt upp med lussekattsbak idag och det gick över förväntan (jag släppte lös dom helt enkelt) och nu ligger det inte så många lussekatter men däremot flera apunge som solar bullar, snigelbullar, rosbullar, ormbullar, maskbullar osv i köket och doftar jul. Det blir en utmaning att inte go bananas och hålla den enkelt i helgen. Mozartkulor kanske…

  2. Emma

    Åh vad jag är sugen på julbak. Att gå in här gör inte abstinensen mindre 😉 Är mitt uppe i den hemska kemin så mycket tid finns inte men snart ska jag nog sätta igång med baket ändå… Men skorpor, så gott och härligt men när äter man de egentligen? Du vet den där formen man ska tänka på.. Ja så det ersätter ju inte gärna knäckemackan och är ändå för tråkigt de gångerna man vill fika. Vilka problem 🙂 kram!

    1. elsiesparon

      Aaa kemin….inget jag saknar. Kämpa på och tänk på att skorporna äter ni till ett inte alltför sött dessertvin när kollar på solnedgången i Italien. Alltså sen när du har klarat kemin:)