Elsies päron

Kyckling med sötpotatispuré, rostade tomater & schalottenlök

 

God dag på er!

Här kommer dagens middagstips, Kyckling med sötpotatispuré, rostade småtomater, parmesan, rödvinssås & flagad schalottenlök till ca 4 personer.

 Sötpotatispuré

  • 2 sötpotatisar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 potatisar
  • 1 dl varm mjölk
  • en klick smör
  1. Skala och skiva potatis.
  2. Lägg sötpotatis i en ugnsfast form tillsammans med tomater, vitlök, salt, peppar och olja.
  3. Rosta i 170 grader tills de mjukant, i 20-30 minuter och tomaterna skrumpnat ihop.
  4. Koka potatisen vid sidan om.
  5. Mixa sötpotatisen och vitlök.
  6. Mosa ner potatis, smör och mjölk till önskad konsistens.
  7. Smaka av med salt och peppar.

Schalottenlök – Skalas och kokas hela i vatten med salt, socker och en klick smör. De skall bli mjuka, men fortfarande vara spänstiga. Dela försigktigt på dem så att skivorna lossnar.

Kyckling – 6 st kycklinglår som:

  • benas ur och rullas ihop/formas. (vill man ha dem ännu mer knapriga och saftiga så stek dem för lite stekyta först)
  • placeras i en oljad form.
  • penslas med olja och kryddas med salt & peppar. Eller om man vill ha mer smak så krydda på och pensla med grillsauce, hoisin, chili eller någon annan god sauce.
  • kördes först i ugnen i 200 grader i ca 5 minuter, för att sedan sänkas till 120 grader i 10-15 minuter eller tills de nått en innertemperatur på 72 grader.

Sen ströddes det över finriven parmesan, droppades ut lite rödvinssås och bitar schalottenlök.  Trevlig fredag på er!

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. mikaela

    Oh boy! Här ligger jag i sängen o nattsurfar mej till sömns med mage som knorrar av hunger pga tomt kylskåp o lathet o så tittar jag in här o får se dom mest underbara mat-bilder! Måste pröva! Förresten, va tror du om ikeas lergryta, den är inte så vansinnigt dyr o jag är sugen på att äga en lergryta. Eller är det skillnad tror du på en ”märkeslergryta” o ikeas? Tips o åsikter mottages gärna. Nu ska jag drömma om bord som dignar av smärtor mat 😛

    1. elsiesparon

      Ha,ha!
      Inte för att jag egentligen vet så mycket om lergrytor förutom att vi använder den flitigt. Jag tror dock att Ikeas fungerar fint. Har inte sett den, men det borde ju vara detsamma Fast dessa ”vanliga” med diverse olika namn likt Römertopft (som jag tror vår heter) behöver nog inte vara så dyra heller. Vi köpte vår på Coop för några hundralappar och den har fungerat alldeles utmärkt. Hoppas det blir bra och trevlig kväll!

  2. Johanna

    Halloj!

    Sa du kor kycklingen direkt i ugnen, eller brunade du den (herregud vad heter det pa svenska….) i panna forst nagon minut for stekyta? Och schalottenloken, kokar du den hel? Sorry, lite trog pa en Fredags-morgon men det later sa gott att jag redan borjat ladda for kvallens middag!

    happ

    1. elsiesparon

      Hej Johanna! Eller jag som är ganska otydlig på fredagsmorgonen. Du kan bryna (inte helt lätt att böja det ordet:) kycklingen om du vill, då blir den ännu knaprigare och saftigare. Funkar även om man vill göra snabbvarianten att bara köra på i ugnen. Löken kokades hel, fast utan skalet, och pillades sen isär.
      Hoppas det blir bra och trevlig helg!

  3. madeleine

    my oh my så gott det ser ut! det känns som jag precis bestämt mig för vad som står på bordet hemma hos oss på lördag, tack! fin helg till dig