Valnötsknäcke – Elsies päron
kristin

Elsies päron

Valnötsknäcke

 

God morgon!

Hemmagjort knäckebröd har jag skrivit om förr, och har ni inte prövat att göra det ännu så tycker jag ni ska försöka. Så gott, och så mycket enklare än man tror. Sen eftersom många verkar tro att det är svårt så är det ju även en bra gåbortpresent. Det var vad jag och Bibbi hade med oss när vi var bortbjudna på Silllunch förra veckan. 

Det här receptet är riktgigt bra, och lätt att variera. Här hittar ni även lite mer om knäcke och recept på  Honungsknäcke.

Valnötsknäcke

  • 25 g jäst
  • 2 dl vatten
  • ½ dl bra rapsolja
  • 1 msk honung
  • ½ tsk salt
  • 1 dl finmalda valnötter
  • 1 msk hela eller malda brödkryddor
  • ca 2.5 dl grovt rågmjöl + ca 3 dl vetemjöl
  1. Sätt på ugnen på 250g.
  2. Mortla brödkryddor (om de ej är malda)
  3. Mal valnötter
  4. Smula ner jästen och lös upp i ljummet vatten. Tillsätt olja, salt, kryddor, honung, valnötter och mjöl.
  5. Arbeta ihop till en bra deg. Den behöver inte jäsa.
  6. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut kakor i önskad form och storlek. Man kan stansa ut mått, göra en stor kaka som man sedan bryter eller som jag tycker är enklast att jobba med, tunna, runda kakor som inte behöver vara så perfekta eftersom man ändå bryter dem i bitar. Vill man bryta dem med raka sidor så använd ett degskärare eller kniv och förskär brytningsställena. Gräddar man flera samtidigt så är det bra att de är ungefär samma storlek.
  7. Gräddningstiden är beroende på tjocklek och storlek, prova en kaka först och våga låta den få färg.

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
kristin

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.