Elsies päron

Köttfärssås i olika former

Det bästa med köttfärssåsen är inte bara att det är gott, snabbt och enkelt utan att det så jädra tacksamt att variera. Så vår smakar ganska olika varje gång. Vi äter säkert någon färsvariant minst en gång i veckan men jag är dålig på att skriva om det. Tänker att, ja men det här vet ju alla. Fast det är ju ofta mitt i det där vanligaste, enklaste som man behöver ny inspiration. Det behöver vi med.

Så här kommer lite inspiration vad man kan göra med den där vanliga köttfärssåsen.

Köp svensk nötfärs eller blandfärs. Köp storpack och frys in, passa på när det är på kampanj eller kort datum. Då kan man undra om man vågar köpa kort datum med all fuffens som har uppdagats med datummärkning? Ja, men i sådana fall är det ju inte säkrare att köpa färs med långt till utgångsdatum. Att fiffla med datummärkning är såklart både fult och olagligt, men att vi stirrar oss så blinda på datummärkningen är oxå fel. 

Jag tycker att det är bäst att göra storkok. Det är inte så mycket mer jobb, känns som att det blir godast och ni har bra middagsunderlag att fortsätta på. Vi har inget självklart recept, utan det blir varierat efter vad som finns hemma, men ungefär så här brukar det blir.

Köttfärssås

  • 1000 g blandfärs
  • 4 finhackade gula lökar
  • 4 finhackade vitlöksklyftor
  • 2 finrivna morötter
  • 3 pkt tomatkross
  • 2 grönsaksbuljongtärningar + lite vätska i form av vatten, rödvin, lingondricka eller något annat.
  • olja till stekning
  • salt & peppar
  • kryddor –  timjan, oregano, lagerblad, bailika, persilja….
  • lite styrka i form av chilisauce, sambal eller sweet chili
  1. Fräs grönsaker och färs. Stöt ner färsen så att det inte är klumpar. Jag tycker att det är bäst att använda en potatisstöt eller trägaffel.
  2. Späd med tomatkross, buljong och lite vätska. Låt puttra på svag värme under lock tills det inte finns några tomatbitar kvar av krossen.
  3. Krydda och späd eventuellt mer.

Tips:

  • Ska man frysa in så späd inte med så mycket vätska.
  • Tänk även på att variera tillbehören, det funkar fint med cous cous, quinoa, nudlar, ris eller bara en sallad. Skall det promt vara pasta så prova lite nya varianter.
  • Torkade kryddor måste koka med för att smaka, och färska kryddor skall inte koka med då de tappar färgen helt.

Spenatgratäng med färs

  • 4 dl köttfärs
  • 1 pkt fryst spenat
  • 1 gul lök
  • pasta för 4 personer (penne eller annan med större bitar)
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl parmesanost
  1. Värm crème fraichen med spenaten, färs och ost och slå det över nykokt pasta.
  2. Kör in i ugnen i 200 g, tills den fått fin färg.

Sallad med feta, köttfärs & oliver

  • köttfärssås 4-5 dl
  • 1 pkt smulad fetaost
  • 1 hackad rödlök
  • 1 pkt ruccola & ½ fint skuren isbergssalad
  • 10 goda oliver
  • 1 pkt lättkokade sockerärtor
  1. Koka ner köttfärssåsen under omrörning på svag värme, alltså så att de tappar lite vätska.
  2. Lägg upp den i en vid skål och blanda ner sallad, rödlök, oliver, sockerärtor. Smula över fetaost och kanske lite färsk basilika. Servera med ett gott bröd.  

Färsgrytan med kes0 & varma mackor

  • 4 dl köttfärssås
  • 4 tärnade potatisar
  • 4 morötter
  • ½ purjolök
  • ½dl chilisauce
  • 1 pkt tomatkross
  • kryddor som oregano, basilika, timjan, persilja…
  • salt och peppar
  • en klick keso

Låt allt puttra samman tills potatisen är klar. Krydda efter smak.

Mackor – Här gjordes det snabbt och enkelt. In i ugnen med formbröd toppat med köttfärssås och ost. Lägg en klick färskost på mackorna när de kommer ut.

Igår hämtade jag ett hängigt feberbarn på dagis. Sjuka barn är jobbigt på så många plan, och det skär så i hjärtat att se sin lilla parvel alldeles skör. Sen ska jag erkänna att bara lite hängig och trött, kan vara ganska skönt. Vi bäddade ner oss i soffan bland kuddar och filtar, men febern övergick till ovanligt överpigg och väldigt babblig.

3-åringar är faktiskt för jädra kul när de är babbliga. Jag fick lära mig både det ena och det andra, och några av de visdomsord som jag tar med mig – Mamma stoppa inte upp knäckebröd i rumpan, det gör jättont! Så det får bli dagens tänkvärda ord.

Trevlig torsdag på er!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. madeleine

    grymt med lite köttfärs-inspiration!!
    å tack för de tänkvärda orden Elsie inget knäckebröd i rumpan för min del

  2. Johanna

    Rotselleri är gott att ha i köttfärssåsen också! Läste precis Hugo Lagerkrantz bok om hjärnans utveckling. Där står det bla ”tre-åringen förefaller prata konstant”. Haha – precis så är det hemma hos oss. Helt fantastiskt att höra om hennes värld. Och igår när hon skulle sova berättade hon hur mycket hon älskar mig, pappa och lillebror (”Mamma, lyssna nu, nu ska jag berätta en sak för dig…” – är det så jag låter??). och så avslutade hon med att berätta hur mycket vi älskar henne. Blir så varmt i hjärtat.

    1. elsiesparon

      Rotselleri är bra tips!
      Åh så fint, visst att det är jobbigt ibland men herregud vad man kommer sakna de stunderna. Ha det gott Johanna!

  3. Bea

    Åh vad bra tips! Tack!
    Tror att jag såg dig i joggingspåret igår med springbarnvagn. Det såg hur lätt ut som helst ut att springa med vagn. Är det inte tungt? Vad har ni för vagn och är ni nöjda med den? Bra tempo hade ni också:)

    Ha en fin dag!