Då var det dags igen för den näst sista deltävlingen i Pippi på Svensk Fågel. Den förra deltävlingen var extra rolig, för den vann nämligen vi, yey! Tack vare er. Tack!
Här kan ni läsa intervjun från den tävlingen, och vill ni kolla in de tidigare bidragen så har ni Pippipicknickmackan, Kyckling Pekingstyle med mandarinplättar & grönsaker och Jordärtskocksoppan med kycklingfräs.
Till den här omgången är temat en Skrämmande god kycklinggryta, och här kommer den. Alla helgons blodiga gryta med pumpakräm & spindelbröd, och HÄR kan man rösta.
Här är det en mustig rödvinsgryta fylld med kyckligfrikadeller, grönsaker, kycklingfilé, korv och svamp. Serveras med ett brytbröd på äpple & råg samt en pumpakräm.
Kycklingfrikadeller med citron
- 250 g kycklingfärs
- 1 ägg
- ½ burk majs
- citronzest från 1 citron
- en nypa timjan
- ½ dl mjölk
- salt och peppar
- Blanda alla ingredienser.
- Forma till bollar med blöta händer.
- Stek i olja så att de får lite yta, för att sedan koka med i grytan.
Pumpakräm
- 200 g pumpa – här användes muscatpumpa, men butternut är ännu bättre.
- 4 vitlöksklyftor
- 2 potatisar
- 1 dl creme fraiche
- en klick smör
- Skär bort skalet och innankråm och skär pumpan i mindre bitar.
- Lägg på en ugnsfastform tillsammans med vitlök, salt, peppar och olja.
- Rosta i 200 grader i 20-30 minuter.
- Koka potatisen.
- Mosa potatis, pumpa, vitlök, smör, creme fraiche och mixa slät med stavmixer.
- Smaka av med salt och peppar.
Den blodiga grytan 4-6 port
- 140 g bacon
- 120 g champingoner
- 1 gullök
- 2-3 morot
- ½ blomkål
- 1 pkt tomatkross
- 4 dl rödvin
- 1 msk socker
- 2 tärningar kycklingbuljong
- 2 choritzo
- 3 kycklingfilèer
- salt och peppar
- olja
- Fräs bacon, svamp och gullök .
- Späd med bulljong +vatten, tomatkross, vin, socker, salt och peppar. Låt puttra på svag värme.
- Stek på kycklingen och korven så att den får lite yta. Skär dem i stora bitar.
- Skär morötter och blomkål i stor bitar.
- Lägg i kyckling, korv, grönsaker, frikadeller och låt allt puttra med en stund, Klart!
Servera med Pumpakräm och Brytbröd,
Vill man göra grytan ännu snyggare så kokar man grönsakerna al dente separat, bakar färdigt kycklingen i ugnen och lägger i allt precis innan serveringen.
Brytbröd med äpple & råg
- 50g jäst
- 5 dl vatten
- 4 rivna äpplen
- 2 dl grovt rågmjöl
- 1 msk brödkryddor
-
resten vetemjöl (tills degen släpper från kanterna)
-
en nypa salt
-
svarta sesamfrön
-
vallmo
- Rör ut jästen vattnet.
- Blanda ner de rivna äpplena.
- Tillsätt rågmjöl, vetemjölet pö om pö och slutligen även saltet.
- Arbeta degen med arm eller maskinkraft tills den känns smidig och släpper från kanterna.
- Låt degen jäsa 1 timme.
- Kör några varv med degkrokarna.
- Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta in mer mjöl om den är kladdig.
- Forma den till bullar och lägg ut dem på en plåt. Placera dem bredvid varandra (så att de knappt nuddar grannbullen) i önskat mönster.
- Låt bröden jäsa 30 minuter.
- Pensla med olja eller vatten och strö över rågmjöl, sesam och vallmo.
- Grädda i ca 35 – 45 minuter i 200 grader tills de fått fin färg.
Senaste kommentarer