Elsies päron

Äppelbröd med hasselnötter & goda/galna grannar

20120909-205658.jpg

God förmiddag!

Helgen har som jag berättade igår innehållit mycket bakenergi och mycket äppelfokus. Vi delar en liten trädgård ihop med tre andra familjer, ett flerfamiljshus. En perfekt lösning för oss som tror att vi är trädgårdsintresserade, fast egentligen mest bara vill sitta i den och dricka saft. Vi har i alla fall ett stort äppelträd som nog har kört sitt eget race så länge det har funnits. Det är alltså ingen som har beskurit och pysslat om det. I år är det helt överfyllt med äpplen, även om i stort sett alla är i ganska dåligt skick. Skär man bort fula delar så går det i alla fall att baka, safta och sylta på dem, vilket vi gjort.

Patrik har jobbat den här helgen, och de helgerna brukar jag alltid försöka att planera. Man vill ligga ett steg före med mat, med sysslor och med lekar. Inte för att jag är en så strukturerad förälder, utan för att det kan vara juste att bryta av vårt annars ganska oplanerade liv. Vi förundras ofta över hur bra dagis får allt att fungera med så många barn, och svaret är väl att de har rutiner, en plan och framförallt att fröknarna (jo, jag gillar det ordet, jao jag vet att de är pedagoger) är närvarande.

Det blir nästan som ett mission att få allt att funka, bevisa för sig själv att det går. Så i lördags hade vi väldigt mycket på to do listan, och vi pratade om det i flera dagar innan. Elsie var så taggad, hon var viktig, behövdes. Pustade och stånkade i undran hur vi skulle hinna med allt. Det skulle bakas, fikas, målas, snickras,pumpas däck,plockas äpplen, titta på pippa, dansa….Hon har gått omkring med förkläde och ojjat sig, haft fullt upp, stått med armarna i kors och sagt men Biiibiii, skärp dig nu vi har mycket att göra! Satte upp handen mot en granne som bara ville säga hej och sa strängt att Nej! Jag hiiinner inte! Det e mycke nu! Sikket sjå mamma!

Så igår, söndag, så var vi helt slut. Orkade inget. Husmödrarna var sysslobakis.

20120908-220810.jpg

Äppelpäppelbröd med hasselnötter

  • 50 g jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 2 rivna äpplen
  • 1 dl äppelmos
  • 2 dl havregryn
  • 2 dl hasselnötter, grovt hackade (+ lite extra till topping)
  • vetemjöl
  • sallt
  1. Lös jästen i vattnet.
  2. Häll i äpplen, mos och havregryn. Rör om.
  3. Häll i hasselnötter och salt. Häll i vetemjöl pö om pö medan degblandaren går. Häll i vetemjöl  tills det börjar formas en deg som fortfarande är lite kladdig.
  4. Låt jäsa ca 40 minuter. Om äpplen och mos var kylskåpskalla så kan det ta lite längre tid.
  5. Kör några varv med blandaren och skopa sen upp i smorda eller bakplåtsklädda formar.
  6. Låt jäsa 20-30 minuter till. Strö över havregryn och hackade hasselnötter.
  7. Kör sedan in i ugnen i 175 grader tills de fått en innertemp på 98 grader eller bara ser fina ut.

20120910-072012.jpg

20120909-204754.jpg

Eftersom vi har fullt i vår för lilla frys, redan äter för mycket bröd och har trevliga grannar som vi tydligen inte hinner säga hej till så gjorde vi brödpaket och hängde på deras dörrar.

20120909-204723.jpg

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
    1. elsiesparon

      Hej Emma! Så bra att det blev gott, har lite dåligt samvete för de där himla havrekakorna…. så fint att brödet blev gott. Trevlig kväll!

  1. madeleine

    hade gärna bott granne med er å haft ett nybakat bröd hängandes på dörren när man kommer hem, säg till om du har en alltför fylld frys mågon mer gång så står min till förfogande…..
    ha en fin vecka

  2. Bea

    Hej!
    Jag skulle gärna vilja ha tips på Äppelkaka. Vet att det finns flera bra här men jag hittar dem inte. Sen undrar jag om du har tips på några bra kokböcker?
    Tack för en superduper bra blogg.Om du nu byter jobb så hoppas jag att dina nästa jobbplaner är att skriva en kokbok?
    Bea

    1. elsiesparon

      Hej Anita! Tack!
      Inte på rak arm, men ber att få återkomma för fikon är ju verkligen tacksamt till det mesta. Ha det fint!

  3. TC

    Men åhhhhh, va härligt det ska bli att kunna hänga massor med er!!!!
    Vill lära känna Elsie mer, min lilla gudis, som ju är helfestlig!
    Längtar!

    /TC

      1. Lisen

        🙂 Helt fantastiskt svar! Gjorde äppelmoset, ett bröd och äppelpaj igår, vart jätte bra!. men man ska alltså inte ha sylt i moset?

        Vart klar med allt ståhej och god middag vid 8-tiden då min karl kom hem och ville bara smaka på alla goda äppelgrejer =)