Elsies päron

Kardemummakaffe & Grahamsbullar

20120818-095136.jpg

Här kommer dagens snabba, men lyxiga lördagsfrukost med nybakat och nybryggt.
Jo, det är det där kalljästa igen, denna gång med grahamsmjöl. Serverades med ICAs egna päronmarmelad som var riktigt god.

Kalljäst grahamsbröd

25g jäst (1/2 paket)
ca 1 liter vatten
3 grahamsmjöl
en stor nypa salt
resten vetemjöl till degen känns smidig.

Kväll: Rör ut jästen i vattnet. Blanda ner resten av ingredienserna, avsluta med vetemjöl. Rör och häll i vetemjölet pö om pö. Degen skall vara lös, men så pass hård så att det börjar bli lite tungt att röra runt.
Som jag skrivit om tidigare att varför jag är så otydlig med måtten är för att degen inte är så kräsen, och för att jag aldrig mäter. Mina bröd blir lite olika varje gång, men blir alltid bra. Förutom de gånger jag glömt salt, då smakar det inge vidare. 
Morgon: Sätt ugnen på 200grader.
Skopa ut ut degen på en plåt med hjälp av två skedar. De kan flyta ut, men det är bara att skära/ bryta isär dem. Eller så klickar man ut som en lång limpa. Strö lite grahamsmjöl över och baka tills de fått fin färg, i ca 15-20 minuter. Låt dem vila lite innan du skär i dem.

20120818-095917.jpg

Kaffet smaksattes idag med kardemumma. Antingen häller man med lite i kaffepulvret och brygger det, men är det så att alla inte vill dricka smaksatt så kan man som här koka upp lite mjölk ihop med kardemumma. Förutsatt att man dricker sitt kaffe med mjölk då. Tänk dock på att inte ta för mycket, och att kryddan hamnar i botten på kastrullen så att inte den som får det sista av mjölken får allt i sin kopp. Smaksätt med vad man vill kanel, vanilj, malda rostade nötter och frön. Godmorgon!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Lotta

    Testade kalljäst i morse men lyckades inte, de hade fina jästbubblor i sig men blev ändå väldigt platta. Har du något tips, dina ser ju höga och fina ut? Använde jag för lite mjöl? De flöt bara ut på plåten. Tack på förhand. /Lotta

    1. elsiesparon

      Hej Lotta!

      Neej så skall de inte bli! Jag vet inte hur många gånger jag gjort detta bröd, och det blir visserligen lite olika resultat men platt är ju inget kul. Ibland känns det som att bak lever sitt eget liv, fast jag skulle tippa på att felet var för kall ugn eller lite för lite mjöl. Om du pallar att pröva igen så ta i lite mer mjöl. Lycka till!
      Kristin

  2. madeleine

    smaksatt kaffe där är en dörr som du öppnat för mig, så härligt lyxigt, perfekt för en långfrukost på helgen, å de där bröden japp bakas flitigt härhemma, ha en fin vecka