;;
Krusbär som är så gott, fast vad ska man göra med dem? Behöver så klart inte göra något, de är ju godast naturella i sin söt,sur,syrliga-smak. Här kommer i alle fall två förslag, eller ett och halvt förslag kanske.
Krusbär & Marshmallowskaka
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
140 g smör
2 st ägg
2 dl mogna krusbär
1-2 dl minimarsmallows
2. Smörj och bröa en avlång brödform eller rund om ca 24 cm, eller flera små eller använd muffinsformar.
3. Smält smöret och rör ner sockret och vaniljsockret. Sen äggen, krusbär och salt. Rör så att krusbären går sönder
4. Blanda ner mjöl och marsmallows i smörsmeten och rör om försiktigt.
5. Häll i smeten i formen och grädda i mitten av ugnen, ca 14-17 minuter om man har en form och ca 10 för mindre formar eller muffinsformar.
6. Håll koll på kakan. De är klara när smeten precis ”stannat”, och skall helst vara kladdiga i mitten.
Nästa krusbärsprojekt sket sig ordentligt, den svarta kastrullen på bilden ska inte riktigt se ut så. Galenskapsbarnen skrek och levde rövare så vilt så marmeladen fick sköta sig själv på spisen. Något den inte uppskattade, men så här skulle man egentligen ha gjort:
Krusbärsmarmelad
1 liter omogna krusbär (helst gröna), snoppade
1 dl vatten
1/2 citron, det tunt strimlade skalet
3 dl råsocker
1 tsk honung
Koka krusbären mjuka i vattnet. Mixa dem.
Tillsätt citronskal, råsocker och honung. Låt marmeladen sjuda tills den tjocknar. Smaka av.
Häll upp på väl rengjorda burkar.
Om man istället gör som jag, och står med en svart fastbränd sörja i kastrullen. Skrapa bort det som går, häll i lite vatten, några droppar diskmedel och låt koka på låg värme så smälter det fastbrända sockret
Senaste kommentarer