Lördagens middag som var en riktigt god gryta, en sådan där som jag nog kommer fantisera om framöver. En gryta med saffran, något jag kan ha svårt för när det blir för framträdande i mat, men här var det perfekt. Jag vet inte riktigt vart jag äter mat där man slösar med saffran, känns inte som något man slösar med. Sen att det serverades på vårt fina fat som inhandlades på en Marockoresa, där vi även bunkrade upp med vad vi trodde var saffran….damn you säljare och all gurkmejja vi kom hem med.
Saffrandsoftande fisk & skaldjursgryta, till ca 4 personer ihop med ett gott doppbröd.
-
1 gul lök
-
½ vitlök
-
½ fänkål
Grovhacka allt och fräs dem mjuka.
Tillsätt:
-
2 dl torrt vitt vin
-
1 fiskbuljong tärning
-
1 påse saffran (0,5 g)
-
2 dl grädde
-
1 dl vatten
-
salt och peppar
Koka ca 15-20 minuter. Mixa till en slät sås. Sedan
- 6 primörmorötter i olika färger
-
½ fänkål
-
röd och gul knipplök
Morötterna skalas men får behålla en liten själkstump. Fänkålen plockades isär i sina ”stavar”.Knipplöken kapas med en liten bit själk kvar. Resten av stjälen hackas för att slutligen strös över grytan. Alltsammans kokades i vatten med salt och socker. Lägg i löken först i ett par minuter, och sedan ihop med resterande i ca 5 minuter. Häll av vattnet, lägg i en klick smör och lite flingsalt.
-
300 g färsk lax
-
300 g färsk kolja
-
300 g färska räkor
Skala räkorna, och ställ åt sidan. Skär fisken i bitar om ca 2×2 cm. Lägg fisken i såsen och låt sjuda, inte koka, i fem minuter.
Värm ett stort fat, och även tallrikarna. Lägg upp grönsakerna på fatet, gärna upp på kanten så att de syns. Skeda och häll försiktigt över fiskgrytan. Strö över räkorna och den gröna, hackade själkdelen från knipplöken.
Jösses vad det ser smarrigt ut! Synd som attan att min äkta halva inte äter lax. Om man inte har vitt vin hemma (för det är ju odrickbart), kan man ersätta det med nåt annat, vinäger kanske? Eller kan man bara skippa’t?
Hej Mikaela!
Funkar fint även utan lax, fast lax är ju väldigt gott. Lura den äkta halvan. Dricker ni inte vitt vin så borde ni verkligen ha en flaska (eller matlagningsvin) stående i kylen att skvätta i matlagningen när det passar, piffar upp mycket. Vill man nu inte använda just vin så kanske citron och att byta ut grädden mot creme fraiche kan ge lite syrlighet.
Hare gott!