Elsies päron

Kyckling Pekingstyle med mandarinplättar & grönsaker.

Minns ni den här kycklingtävlingen Pippi på Svensk fågel som jag skrev om för ett tag sedan? Vi tillsammans med tio andra bloggare tävlar om att ta fram olika recept. Tävlingen kan ni se mer om här, och vårt förra bidrag här. Nu är det alltså dags igen med deltävling nummer två. Denna gång är temat tillägnat all den sport som fyller vår sommar i år. Temat är Fingermat till sportsommaren, där vår rätt skall funka att äta tillsammans med familjen framför TV:n.

Här kommer en Kyckling i pekingstyle som äts tillsammans med krispiga grönsaker i mandarinplättar. Och jaa, det blir lite för långt och för många bilder den här gången med.

Kyckling Pekingstyle med mandarinplättar & grönsaker

Mandarinplättar (nej det är inga mandariner i)

 • 6 dl
 1. Lägg mjöl, salt och socker i en bunke.
 2. Slå över det kokande vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Låt degen svalna något innan den läggs upp på ett mjölat bakbord.
 3. Knåda degen tills den blivit slät och smidig, låt sedan degen vila i ca. 30 minuter.
 4. Dela degen i ca 15 bitar, ungefär stora som golfbollar och kavla ut dem så tunt det går. Pensla ena sidan av plättarna med sesamolja och lägg i hop dem två och två.  Hetta upp en stekpanna med lite matolja och stek pannkakorna 1-2 minuter på varje sida, de är färdiga när ytan vill ”puffa” upp.
 5. Skall man inte äta dem direkt så lägg dem en och en på en tallrik och täck med plast. Värm dem försiktigt i mikrovågsugn eller i vanlig ugn innan servering.

Kyckling Pekingstyle

Här var det hel, färsk kyckling på ca 1,2 kg.

Blanda samman:

 • ½ dl hoisin
 • 1 msk honung
 • 1 msk soja
 • lite ättika
 • salt & peppar
 1. Gnid in blandningen på kycklingen.
 2. Lägg kycklingen på ett galler och skjutsa in i ugnen i 175 grader i ca 45 minuter, sätt en plåt under som det kan droppa på.
 3. Skär i kycklingen och se så att köttet är bra. Plocka sedan isär och skär i mindre bitar.

Dra isär pannkakorna och fyll dem med kyckling, grönsaker och lite hoisinsås.

Barnen var inte direkt svårövertalade att sitta framför TV:n och få äta med händerna, men de gillade även maten och åt som bare den. Elsie som även verkligen gillar fotboll, och har en jäkla bollkänsla (tycker överaskande nog de stolta föräldrarna), men hon tycker dock att spelarna har sådan faslig otur och får den på huvudet hela tiden. Åhhnej, studsa på huvud, ajjj! Sen undrade hon vems bollen är och varför ingen mer av dem har tagit med sin boll? En befogad fråga.

Sen till den här sportiga sommaren så ombads vi även göra en maskot, så Elsie och Bibbi har använt sin hopphäst Lilla gubben.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.