Elsies päron

Halloumi, lammcorizo, fläsksida, chipotlerub, helgrillad ryggbiff, sparris, färskpotatis…

Idag har vi febriga barn här hemma. Elsie är som en liten kamin, pladdrande överenergisk kamin dock. Munnen går i ett utan att hon märker vad som sägs. Joho,tigrana bor här, jag kan vissla, sen när jag är stor kan jag det,  det här är bra, och tomteluvan ska jag ha, hade den innan, INTE sparka boll inne! Joakim har köpt cykel, Mamma hur mår du? plåster måste vi köpa, jojo, ÅHH Bibbi sluuuta! På kinden ska jag ha plåster, i Juli blir det kalas, Ester kommer sen och pippitofsar ska jag ha nu…

Här kommer bilder från helgens middagsgrillning, där det trots alla varningar inte kom något regn förens senare på kvällen. Så här blev det varianten preppa inne, grilla ute, och äta inne. Tack William, Julia, Lisa, Martin, Moltas, Malin, Magnus, och Åke för att ni kom. Alltid lika fint att träffas, och alltid lika intressant att se vilken nivå Elsie hamnar på. Hon är som en liten svamp nuförtiden och annammar de hon umgås med. Här fanns det barn från 3 månader till 16 år, och det blev favoriten William 12 år. Stackars fotbollsintresserade pojk som inte ens fick gå på toa ifred utan att Elsie stod utanför och bankade på dörren.

Här användes köpevariant av en rökig BBQ sås och en chipotlerub, två saker som ganska enkelt går att göra själv. Chipotle är torkad, rökt chili. En Rub, alltså engelskans ord för gnugga, är (oftast) en grovmalen kryddblandning som gnuggas in i köttet innan det tillagas. Man kan marinera i rubben en stund eller tillaga direkt. En rub kan göras av lite av varje, bara att blanda ihop alla era favoritkryddor och örter.

Det som grillades var,

  • foliepaket med morötter,  grillolja, lite socker, salt och peppar.
  • foliepaket med knipplök, timjan, en klick smör och salt.
  • coctailtomater, olja, rosmarin, salt och peppar i en form direkt på grillen
  • grön sparris
  • halloumi
  • lammchorizo
  • helgrillad ryggbiff var delad och fixerad, (alltså formad).  På den gneds in chipotle rubbing och rökig grillolja. Här användes en stektermometer så måste man inte skära i köttet.
  • sous vide (vakumförpackad) bakad fläsksida – Penslades med en glace på chilisås, äppelmos, mörks sirap, soja, grillolja och chipotlerub

Till serverades,

  • the färsk potatis – äntligen är de här, rimliga i pris och så goda.
  • bearnaise
  • chilibearnaise
  • rödvinssås
  • grönsallad

Den där trevliga stunden när man pysslar med maten tillsammans får gärna vara lång. Något vi inte tänkt på innan vi hade barn, att det är mycket trevligare att börja middagarna tidigare och förbereda tillsammans. Såklart för att vi är av tröttare kvalisort nuförtiden och man får ut mer av middagen om man börjar tidigare, gärna på sen eftermiddagen. Men även att det är skönt att alla är delaktiga, inga exakta tider och alla barn får utrymme att leka loss en stund först. En sådan här baddare till flaska, 1.5 liter Chapel Hill räcker att smutta på som välkomstdrink/pyssla med maten bubbel länge.

Återkommer med desserten som var en mycket bra Mandel- och körsbärspaj från familjenFranssons.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.