Elsies päron

Grillbuffé för regniga dagar

Här kommer helgens middagstips, Grillbuffé för regniga dagar.

Här kommer en bräda med grill som är anpassad efter helgens icke grillvänliga väder. Vi tycker inte om att erkänna det, men de där ljuvliga sommarkvällarna är inte lika många som vi skulle önska. Grillmaten är i alla fall för god för att låta bli bara för att vi råkar ha nederbörd inplanerad. Så låt det smattra mot rutorna och flytta in grillkalaset. Skulle det nu vara så att väderrapporten har fel, det har ju hänt en eller två gånger förr, så flyttar ni snabbt ut till grillen.

Här har vi gjort en grillbräda med en blandning av spareribs, choritzo, färskpotatis, grönsaker & coleslaw där allt har bakats i ugnen. Det kan tyckas ta lite tid för en fredag, men väl inne i ugnen så sköter det sig själv. Sen kan barnläggning, sagor och sånger få dra ut på tiden, bara sänk ugnsvärmen så håller det sig bra därinne. Eller så gör man en barnvänligare buffé och adderar mer av vad just era barn gillar.

Spareribs är omöjligt att äta utan att kladda, så låt hela upplägget bli lite rustikt och lägg upp allt på en stor skärbräda där man plockar direkt från brädan till tallriken. Det är som bekannt inte så mycket kött på benen, varpå man får beräkna ganska mycket/portion. Sen beror det såklart på vad man serverar till och just hur lite/mycket kött det är på dem.

Grundkokboken säger ca 1.5 kg till 4 portioner om man äter det som huvudrätt. Tänk dock på att våra hederliga grundkokböcker i bokhyllan kanske har några år på nacken och att vi tenderar (tyvärr) att äta mer kött nu, och kanske lite mindre kolhydrater. I alla fall när vi väl lagar till kött på ett bra sätt.

Spareribs 

  1. Tunna spareribs (ej rimmade) kokades först i lättsaltat vatten i ca en timme, de skall inte koka sönder men mjukna.
  2. Det gjordes en glace på rökig grillolja, chilisås, äppelmos, vitlök, soja, salt och peppar. Allt blandades och geggades/penslades in på köttet.
  3. Sen åkte det in i ugnen i ca 1 timme, i 150 grader.

Chorizo

Snittades, stektes och fick följa med in i ugnen på slutet för att värmas på.

Alla grönsaker förpackades i foliepaket och åkte in i ugnen.Tomaternas paket stängdes inte helt då de hade kokat sönder i ugnen, nu blev de lite torkade istället.

  • Knipplök, timjan, en klick smör och salt.
  • Coctailtomater, rapsolja, vitlök, timjan, chardonnayvinäger och salt.
  • Morötter, grillolja, lite socker, salt och peppar
  • Kokad färskpotatis och smör.

Kött, korv och grönsaker, alltsammans trängdes ihop på samma plåt.

Coleslaw

Tips – En coleslaw kan tacksamt göras i en magrare och lite friskare variant, jag tycker att det är mycket godare när det inte smakar för mycket majonäs. Tänk dock på att den inte står sig lika länge i kylen eftersom saltet kommer dra ut vattnet ur kålen och den kommer bli rinnig. Gör den helst samma dag som den skall ätas.

Här blandades – färsk vitkål,  lätt creme fraiche med smak av parmesan & vitlök, majonäs och dijonsenap,  Den färska vitkålen är mjukare så man kan, om man har starka nypor, liksom krama sönder den med händerna.

 

Ha nu en riktigt bra grillhelg i regnet!

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. madeleine

    tänk att ett recept kan få en att nästan längta efter regn…nåja jag verkar inte behöva vänta alltför länge å receptet måste testas i helgen, tack för tips!