Här kommer helgens middagstips, och har man en sådan däringa klämdag idag så kanske man har tid att ge sig på ett långkok till fredagens middag, något man vanligtvis inte har. Annars är det en bra gryta som kan stå och småputtra under lördagen.
Denna gryta som har en väldans många varianter på sitt namn, skulle kanske kunna beskrivas som en form av Burgundisk kalopps. Undrar man vad Burgund är för något konstigt så är det en historisk region i dagens Frankrike och Schweiz. Här kommer en variant på recept som kanske inte är helt enligt hur det franska köket anser att det skall tillagas, men ack så gott ändå.
En böff 4-6 pers (beroende på tillbehör)
- 1.5 kg nötkött
- 2 morötter
- 2 gula lök
- 2 knipplökar
- 1 gul paprika
- 2 msk ajvar
- 4 vitlöksklyftor
- 250 g kvartade champinjoner
- 200 g rökt sidfläsk i bitar
- smör till stekning
- 4 dl oxbuljong
- 1 flaska rött, fylligt vin
- färsk timjan
- färsk persilja
- salt & svartpeppar
- 4 msk vetemjöl
- ev lite vatten om man tycker att den blir för tjock.
Gör så här
- Hacka den gula löken i mindre bitar.
- Skala och skiva grönsaker.
- Putsa köttet och skär det i tärningar om 2 x 2 cm. Bryn köttet och löken i smör i en stekpanna.
- Lägg över kött och sky i en stekgryta. Strö över vetemjölet och rör om ordentligt.
- Häll i pressad vitlök, ajvar, ett par kvistar färsk timjan, salt och svartpeppar. Häll även i buljongen och vinet.
- Koka upp och låt sedan sjuda i 1.5-2h timmar under lock.
- Stek knipplök, paprika, morötter och persilja i smör. Lägg över i en skål och häll det i grytan de sista 10 minuterna av koktiden.
- Stek svamp och sidfläsk i smör. Lägg i grytan när det är 5 minuter kvar.
Garnera med färsk timjan och servera med gott bröd och tillbehör. Vill man göra det matigare så serverar man med exempelvis potatis, ris eller bulgur. Här serverades det med bröd, två sorters färskostkräm och ett Riojavin. Syltlöken serverades separat främst på grund av ett skeptiskt barn (som visserligen bara åt bröd ändå..), men vill man så låt löken koka med på slutet.
Om ni har tid så kalljäser ni ett bröd över natten som bakas ut i morgon och serveras till grytan. Ett mycket enkelt och bra recept.
Det bästaste kalljästa, idag med timjan
Blanda 1 liter vatten, 25 g jäst, salt och knappt 2 liter valfri mjölsort. Om man vill så använd frön, nötter eller kryddor, varför inte lite timjan för att knyta ihop det med böffen.
Lös upp jästen i kallt vatten, och rör samman allt i en stor bytta. Det skall bli en ganska kladdig deg. Plasta och ställ i kylen över natten. Klicka ut, och baka av i ca 180 grader i ca 15minuter, eller tills de fått fin färg.
Serverades med syltlöken separat, samt en Färskostkräm med gräslök & pepparrot och en med Chili & ajvar.
Jag tjatar om färskost, men tycket det är bra till så mycket. Lätt att ”hänga” egen eller att smaksätta köpt efter eget tycke. Här smaksattes en naturell med gräslök och pepparrot, och en med chili och ajvar.
Vill man göra egen så häll filmjölk i ett kaffefilter och sätt det i en bryggtratt eller i en sil och låt vattnet rinna av. Räkna med att det tar 2-4 timmar. Smaka av med salt, peppar och önskad smaksättning.
Trevlig helg på er!
vad är kvartade champinjoner?
tack för en jättebra blogg
kram/C
Hej Caroline!
Det låter krångligare än det är, alltså att dela champinjonen på fyra, i kvartar:)
Ha det gott!