Här kommer lite mer parma eller lufttorkad skinka rättare sagt. Det kan irritera mig, inte mycket men lite, när man använder fel benämningar på det sättet, som att kalla allt vin som bubblar för Champagne. Inte irriterande på ett snobbigt sätt utan att jag tänker om min släkt hade lagt ner ett livsverk i att producera en produkt med säregen smak, präglad av våra marker så skulle jag vilja att den inte förväxlades med liknande. Visst det kanske betyder att man är störst/bäst på marknaden men då är det istället orättvist mot mindre aktörer. Sen är det klart att det kan förväxlas eller att man inte behöver veta exakt vad skillnaderna är, och jag gör detsamma med massa produkter som jag inte har reagerat på ännu.
Gällande skinkan i alla fall, så enligt sidan Parmaskinka.se så måste den lufttorkade skinkan uppfylla dessa krav för att få kallas Parmaskinka:
- Den får endast tillverkas i en viss del av provinsen Parma.
- Parmaskinkan får inte innehålla några tillsatser förutom sicilianskt havssalt.
- Tillverkas bara av grisar uppfödda i elva utvalda regioner i centrala och norra Italien.
- Lufttorkas och lagras i minst ett år i hårt styrd temperatur och luftfuktighet.
- Granskas med en nål av hästben på fem olika ställen av en oberoende inspektör innan den godkänns. –
- Är stämplad med en femuddig hertigkrona och försedd med datumsigill där varje steg i processen kan spåras, från slakteri till inspektör.
- Förpackningar är försedda med texten ”Prosciutto di Parma”, ett ursprungsskyddat namn.
Sen det här med Iphone, Inlines, Zepperlinare….(tja vad finns det mer för produktnamn vi viktigpettrar kan störa oss på?)
Här är från i helgen där Ines serverar mamma Theresas riktigt goda tilltugg. Skinka, kanske Parma, som breddes med färskost och rullades upp på grissinipinnar. (Visst var det färskost Theresa? Sort?) Perfekt att knapra på medan man hängde runt grillen.
Cannelinisallad med ramslöksolja & lufttorkad skinka
- ruccola
- isbergssallad
- rödlök
- canellinibönor
- lufttorkad skinka
- tomat
- pumpafrön
- ramslöksolja
- salt & peppar
Skölj, skiva, krydda och blanda efter behag.
Snabba lunchsallader kan man aldrig ha för många förslag på i bakhuvudet, och nu entrar vi grönsakssäsongen när grönsakerna liksom sköter sig själv och inte behöver så mycket hjälp på traven. Lite salt, peppar och en god olja räcker långt. Så om ni är sugna på en ny olja så tycker jag ni skall pröva Ramslöksolja.
Ramslök har en lätt smak av vitlök och gräslök, kallas även skogsvitlök. Det vanligaste är väl Ramslökssoppa, men gott till lite av varje. Det är bladen man använder och växten är ganska ovanlig, och faktiskt fridlyst i vissa län.
Får absolut bara benämnas så om den har odlats i Gästrikland…nää. Den växer lite varstans som på Öland, Gotland, södra och norra Sverige. Den är även stor i exempelvis Tyskland. Högsäsong är nu, maj och juni så passa på.
Japp, färskost var det! Den gången smaksatt med gräslök, men man tar ju vad man tycker om.