Elsies päron

Fikongömma & Kafétrender

Min bästis Cecilia länkade hit häromdagen, och skrev om att det är trevligt med folk som har småkakor hemma. Jag var precis på väg att lägga ut ett småkaksrecept, men det kändes så uppgjort. Så jag, fjantigt nog, väntade lite.

Och visst är det trevligt med småkakor, många tycker nog mest att det är torrt och mekkigt, men njet!

Jag var, för si sådär 7-8 år sedan helt övertygad om att stora amerikanska muffins och jättebullar skulle vara en trend som passerade relativt fort. Att kaffetrenden skulle bestå men att tilltuggsutbudet skulle ersättas med en retrotrend i form av småkakor, matkultur och nostalgitrippar hem till mormor. Vart är den trenden?

Visst det finns litegran av det, men Blueberrymuffins och typen Coffehouse-kedjorna håller oss i ett järngrepp och bara förökar sig. Varje gång jag är på stan har de ploppat upp i nya lokaler, och de ser exakt likadana ut. Är inte det lite tråkigt? Uppenbarligen är det ju vad vi vill ha annars hade de väl inte gått så bra, men jag förstå det ändå inte riktigt.

Köpte senast jag var på stan en stor bryggkaffe för ca 30:-, varken dyrt eller billigt i Göteborg, och jag skulle tippa på att råvarukostnaden ligger på ca 50 öre, jo sen kommer det naturligtvis till lite mer kringkostnader men de här coffehusen gör nog pengar som heter duga.

Så inte nog med att det hade varit trevligt, det hade även varit en bra affär. Att baka småkakor tar visserligen lite tid och personal är dyrt, men råvarona kostar inte mycket. Så småkakor och kaffe som grund är en bra affär. Vi fick faktiskt göra det i vår utbildning, starta en verksamhet i teorin fast hitta en befintlig lokal mm. Då startade jag och min vän Carola en 50-talskafé med småkakor och mockakoppar. Det var så sött och vi blev förmögna kaffetanter.

Nej, jag skall inte starta ett småkaksfik….fast det är kul att fantisera.

Kärt barn har många namn, och här kommer den lilla söta Syltkakan, eller Hallongrottan,Syltgömma eller AlfonsÅbergkakan i en ny variant.

Ska vi kalla den Fikongömma

  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 200 g smör eller margarin

Fyllning

  • ca 1 dl sylt, marmelad eller liknande. Bara det inte är för löst så att det rinner ut.
  1. Hacka samman ingredienserna.
  2. Forma degen till en rulle ca 25 cm lång och ca 4 cm/diameter.
  3. Lägg rullen kallt en stund. Skär den i skivor.
  4. Lägg på bakplåtspapper på plåt.
  5. Gör en fördjupning med fingret mitt i varje kaka. Det brukar gå bra när kakdegen mjuknat något.
  6. Fyll groparna med sylt.
  7. Grädda kakorna i 175 graders ugnsvärme ca 15 minuter.

Sen finns det såklart massa fina fikaställen runt om i landet, och ni sitter säkert inne på flera bra tips? Har ni några små smultronställen? Jag var exempelvis väldigt förtjust i Garströms konditori i Lidköping där min mormor och morfar brukade fika i sin ungdom, men det försvann för några år sedan.

Näe nu är det dags att göra lite nytta. Hoppas ni får en jättefin Valborg fylld med vitsippor, eldar, körsång och kanske några småkakor. Hej!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.