Elsies päron

Honungsknäcke

God förmiddag på er!

Nu ska jag berätta något som ni säkert redan vet, och vet ni inte så hoppas jag att ni suger åt er. Knäckebröd går jättesnabbt och är så enkelt att baka. Det är sant!

Vi äter mest knäckebröd i världen, har bäst utbud men det är även ett livsmedel som har smygit iväg i pris, eller hur? Tycker att det är mycket dyrare än för ett tag sedan,  eller minns jag fel?

Vi är i alla fall så duktiga hemmabagare så jag förstår inte varför det inte bakas mer hårt bröd i hushållen? Tänk vad det piffar upp, hembakat knäcke till marmeladen, lunchsoppan, kvällsfikat, frukosten eller kanske ostbrickan. Den här varianten nedan skall inte jäsa något alls, så det enda som tar lite tid är utbakningen.

Honungsknäcke

  • 25 g jäst
  • 2 dl vatten
  • ½ dl olja
  • 1 msk honung
  • ½ tsk salt
  • 1 msk anis eller brödkryddor
  • 3 dl grovt rågmjöl + 3 dl vetemjöl (ev. lite mer om det behövs)
  1. Sätt på ugnen på 250g.
  2. Smula ner jästen och lös upp i ljummet vatten. Tillsätt olja, salt, kryddor, honung och mjöl.
  3. Arbeta ihop till en bra deg. Den behöver inte jäsa.
  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut kakor i önskad form och storlek. Man kan stansa ut mått, göra en stor kaka som man sedan bryter eller som jag tycker är enklast att jobba med, tunna, runda kakor som inte behöver vara så perfekta eftersom man ändå bryter dem i bitar. Vill man bryta dem med raka sidor så använd ett degskärare eller kniv och förskär brytningsställena. Gräddar man flera samtidigt så är det bra att de är ungefär samma storlek.
  5. Gräddningstiden är beroende på tjocklek och storlek, prova en kaka först och våga låta den få färg.

Tre av mina favoriter i köket. Kruskavel, nagg och världens bästa degskrapa. Samtliga ting är arv från min mormor, och degskrapan som är av en flexibel tunn variant slår alla nya, tjusiga, dyra modeller jag har testat. Sen är det såklart extra mycket känsla i att mormor Gerda har bakat med dem. Det är många vetebullar de har jobbat sig igenom så de vet vad de sysslar med.

Man behöver inte använda kruskavel om man inte vill/har någon. Jag tycker dock att det är enklare att göra dem tunnare då, och med tunnare blir de knaprigare. Fast mest använder jag den för att den är så fin och har så fint namn.

Nu är det operation få Bibbi att somna som gäller här, för så fort hon slocknar så kommer jag göra detsamma. Gaphalsen har varit vaken sen 03.00 i natt och nu måste hon sova. Jag tror att det är tänder på gång, för hon spottar ut natten så fort hon får den vilket aldrig har hänt förut.

Hoppas i alla fall att ni har en skön torsdag allihopa och att ni alla står och kavlar knäcke ikväll!

Godnatt!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.