Elsies päron

Bondens marknad

Vill tipsa om en bok, och dess marknad. Jag har skrivit om marknaden innan och har en bestående länk till den här från bloggen. Varför? Därför att den är trevlig, god och allt som kan få oss att handla mer lokalproducerat, gynna småproducenterna och hjälpa våra barn att förstå vart maten kommer ifrån är positivt.

Många av er kände säkert till den ändå och har kanske även besökt den då den finns i ca 20 städer i hela Sverige. Här i Göteborg huserar  den på Nygatan i Haga, och borde starta nu snart tycker jag, men det finns inga datum ännu på deras hemsida. Återkommer när jag vet.

Här kan man handla nyupptagna grönsaker, ko- och getost, honung, kryddor, lammprodukter, bröd, kallpressad rapsolja och mycket mer direkt av bonden själv. Allt som säljs i stånden är närproducerat.

För er som undrar hur upplägget är så skall lantbrukaren ha odlat eller fött upp allt han/hon säljer på marknaden. Även huvudingrediensen i förädlad mat som sylt, saft eller korv måste komma från lantbrukarens egen gård. På marknaden delar en del bönder torgstånd, men samarbetet måste alltid synas tydligt för kunden på skyltar. Alla involverade gårdar ligger inom 250 km radie från marknaden och räknas därför som ”närproducenter”.

Sen om ni liksom jag, tycker om att dagdrömma om att starta ett litet bageri, ysteri eller vad som helst där man kan skrota runt i ett höckle eller bara gillar fina kokböcker så är det här ett bra boktips. Här har man besökt odlare, bagare och uppfödare som delar med sig av tips, recept, vackra bilder och fin energi. Människor som för ett arbetande arv vidare eller har vågat satsa på något de brinner för.

Ost från Väddö Gårdsmejeri i Roslagen, Uppland. Här tillverkas ost för hand av pastöriserad, ekologisk fjällkomjölk helt utan tillsattser i det egna mejeriet.

Hur gott låter det inte med Havtornsglass (ovan), bild från Olivia Eko som ligger utanför Vedum, Västergötland. Här säljs rapsolja och produkter från ekologisk odling av hallon, rabarber och havtorn.

  Kall jordärtskockssoppa med regnbågsrom från Sjöbris utanför Marieholm i Sörmaland. Här fiskar man gös, ål, abborre, gädda och driver gårdsbutik, rökeri och cateringverksamhet.

Brödleva drivs av Jan-Christer Svensson som av en slump tog över ett gammalt bageri. En kulturarbetare och hobbybagare som sadlade om och idag driver surdegsbageri. Ljuv musik i mina öron. Brödleva ligger mitt i Svärdsjö, en bit från Falun  i Dalarna.

Vackert örtsmör från Igelsta blomsterodling, utanför Västerås i Västmanland.

Boken Bondens Marknad är skriven av Annika Edestrand och Helena Ullstrnad. Förlag: Tree Publishing. Foto: Helén Pe

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. madeleine

    vilken underbar bok! tack för tipset! återkom jättegärna med datum angående marknaden, jag är sugen på att gå dit, må så gott