Elsies päron

Musslor, torsk & tystnad

Fredagen närmar sig och här kommer ett bra middagstips med musslor & torsk. Vi firade fredag igår eftesom helgen försvinner till annat, som visserligen är enbart roliga ting, men inte tillsammans. Det kan tyckas onödigt att trycka in helgfirande, men för oss är det ganska viktigt. Det är så lite tid man/vi får tillsammans just nu så den måste få vara något extra, att man lägger energi som egentligen inte riktigt finns för att en liten stund bara få vara ett par. Ett sletet par, som åt middag i ett kaoshem där golvet var fyllt med leksaker, träningskläder hänger lite varstans och köket såg ut som om Per Morberg hade gästspelat.  Släck ljuset, tänd levande ljus och njut av tystnad och fantastiskt god mat.

Jag gillar musslor, och tycker att det är ett bra attribut till räkor. Alltså något att sitta och plocka med ihop med goda tillbehör, gott vin och godaste sällskapet. Många tror nog att det är krångligare att göra än vad det är, prova så får ni se.

Koka/ånga musslor

  • Spola/tvätta musslorna noga. Egentligen skall man, om det behövs, även skrapa dem under rinnande vatten så att musselskägg och -sten försvinner. Något det slarvas lite med här.
  • Koka upp vin, lök och lagerblad. Lägg i musslorna och ånga dem under lock cirka 5 minuter, eller tills alla musslorna är öppna.
  • Strö över persilja eller koriander, lägg på locket igen och låt musslorna hämta sig vid sidan om plattan ett par minuter. Skaka om några gånger. Kasta musslor som inte har öppnat sig under kokningen.
  • Sedan är musslorna klara att serveras tillsammans med gött bröd & aioli.

Torsk & Musselgrytan, som lagades igår.

  • sparris
  • gul lök
  • vitlök
  • salladslök
  • citronzest från ½ citron
  • salt  & peppar och eventuellt mer kryddor om man vill.
  • broccolibuketter
  • grädde 1-2 dl
  • 2 dl vitt vin
  • 1 nät blåmusslor (1 nät väger ca 1 kilo. Ger 25-35 musslor, beroende på storlek. De vi hade igår var rekordstora. Detta räcker till 2 stora portioner. Blir det över så kan man äta nästa dag, men sen bör man kasta. Det är bra att pilla ut muslorna samma dag man kokat dem.
  • 400-500 g färsk byxad torsk – Que? För att filén ska bli helt benfri behöver den vanligtvis ”byxas”. Känn med fingret längs med mitten på filén tills du hittar en benrad ca 4 cm ner från huvudänden, de s k ”nålbenen”. Skär bort dem med ett v-format snitt så att filén ser ut att ha fått två byxben.

Gör så här:

  1. Skölj, skala, hacka och skär i önskad storlek
  2. Tvätta musslorna
  3. Byxa torsken. Skär sedan fisken i bitar. Om man vill kan man strö och gegga in lite salt över den på skärbrädan för att få aningen fastare kött.
  4. Fräs gullök och vitlök i smör i en stor kastrull. Tillsätt vin, zest, kryddor och peppar. Lägg ner musslorna och koka under lock ca 5 min tills de öppnar sig. Ta upp musslorna, spara spadet och släng de musslor som inte öppnat sig.
  5. Sjud fisken i kokspadet under lock 3–4 min, tillsätt salladslök, broccoli och sparris mot slutet. Lägg upp alltsammans i tallrikar eller i en stor gryta.
  6. Vispa ner grädden i spadet,  och låt såsen koka ihop några min. Häll såsen över fisken och musslorna. Strö över salladslök och rödlök . Servera med bröd.

Serverades direkt ur grytan med doppebröd, ett glas vitt och en alldeles fantastiskt vacker tystnad. Att det kan vara så fint, det enda som hördes var det ljuva ljudet av Elsie som snarkar (väldigt högt för en så liten kropp) och Bibbi som gruffar runt och suger på sina små händer. Att man kan sitta och lyssna på hur söta man vet att de är när de gör de ljuden.

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Lisa

    Hej! Jag älskar musslor av alla dess former. Det godaste jag vet är vanliga moules marineres med strimlor av knaprigt sidfläsk uppepå… Gudagott !

  2. Mia

    Det är väl så man får göra, ta sig de där stunderna, låter fint.
    Men musslor… det är nog det läbbigaste jag vet men kanske
    skulle man ge dem ett försök till, ser onekligen gott ut på bilderna. 🙂

  3. stadstjejlantlolla

    Men hjälp vad gott det där lät. Älskar musselsoppa/gryta i alla de former men den där var ny. Skall testas 😉