Elsies päron

Kafferep,Tigerkaka & Mintkladd

 

Godmorgon!,

Jovars, tackar som frågar, idag är det en bättre morgon.

Det fina med att vara så sömntörstig är att man kräver inte så mycket för att vara nöjd(are). Det som idag räknas som en riktigt bra natt, hade inte varit okej nattsömn för några år sedan. Kroppen är ju bra på det här med anpassning, är bara de här skriken som jag inte kan få att passa in.

Förra veckan var det ett trevligt kafferep som jag inte hunnit skriva om. Kaffe, skvaller, jordgubbssaft och Tigerkaka med mintsmak. En liten stund där kände jag att jag nog kunde vara hemmafru för resten av livet. Läsa Allers, safta,sylta, sy förkläden och bjuda in grannfruarna, och kanske någon stilig sotare på kafferep – jo det är bara det hemmfruar gör. Varför är det ingen som säger det när de skrapar fram triss i nyhetsmorgon. Fast jag hade nog fått kalla det något annat, för att slippa förklara mig. Hemmafru, föräldraledig….kanske hemmaledig.  Visst, man skulle tröttnat på det, men det vore fint att ha lite mer av den biten, eller i alla fall kunna välja.

Jag tror, eller hoppas att vi kommer att komma till den insikten att vi inte måste slita och stressa som vi gör för att få allt att funka. Att det kanske skulle fungera bättre med kortare arbetsvecka för att få mer tid till oss själva, familj, hem, vänner. Sänka inkomsten en aning, för att kunna spara in de pengarna på att sköta vårt hushåll smartare, konsumera mindre, slippa sjukskrivningar, utbrändhet och förslitningsskador. Kanske hinna lägga lite mer tid på våra småttingar och våra gamlingar och minska trycket en aning på alla former av omsorg. Ägna tid åt erat förhållande och er själva. Det skulle ge fler arbetsillfällen, vi skulle säkert vara effektivare på jobbet och ge mer livskvalité i form av tid tillsammans. Visst, alla har inte råd med detta, men många skulle ha det. Sen vore det önsketänkande att man kunde utöka någon form av friskvårdsbidrag/RUT  för att långsigtigt så borde det löna sig att arbetskraften är friskare och mår bra.

Önsketänkande, ja men varför är det pondus i att slita ihjäl sig? Största delen av mitt arbetsliv har övertid varit en självklarhet, delvis eftersom man har gillat sitt jobb men även delvis för att det var det som krävdes och så är det nog på allt för många ställen. Dags att vända lite på det.

Och allt detta för att jag skall få ha mer kafferep…

Tiggerkaka med mint

  • 150 g mjukt smör eller margarin
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl mjölk
  • 2 msk kakao
  • 2 krm mintarom (om man vill)
  1. Rör smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget. Rör smeten slät mellan varje ägg.
  2. Vänd ner mjölet utblandat med bakpulver i smeten omväxlande med mjölken.
  3. Ta undan ungefär 1/3 av smeten i en skål. Blanda ner kakaon och mint i den mindre delen smet.
  4. Smörj och bröa en form, ca 1 1/2 liter. Varva smeten så att det blandas lagom mycket.
  5. Dunka formen mot bordet så smeten packar sig. Vill man ha den mer tigerrandig så dra en bred gaffel genom smeten.
  6. Grädda kakan i 175 grader cirka 50 minuter. Prova med en sticka. Stickan ska vara torr när kakan är färdig. Ta ut formen och låt den svalna innan den tas ur sin form.
  7. Pudra kakan med  florsocker eller gör glasyr om man vill. En tesil är bra att pudra florsocker med.

Mintarom eller pepparmintsolja finns ofta i välsorterade livsmedelsbutiker eller på apoteket, annars kan ni köra på någon form av mintgodis, after eight eller liknande.

Om ni nu blev sugna på mint och choklad, fast kände att Tigerkaka är lite för torrt så kommer här en kladdigare variant. Ett recept jag har skrivit av någon, någonstans, men mer än så minns jag inte. En mycket bra kaka om man gillar choklad, kladd och mint,

Mintkladdigt

  • 2 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 0.5 dl kakao
  • 1 nypa salt
  • 125 g smör
  • 2 st ägg
  • 2 msk kaffe (styrka beror på hur mycket kaffesmak du vill ha)
  • 2 krm mintarom

1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda de torra ingredienserna till kakan i en skål.

2. Smörj och bröa en springform om ca 24 cm.

3. Smält smöret och bara rör ner äggen, kaffe och mint. Bara rör.

4. Vänd snabbt ned smörsmeten i den torra bunken och rör om försiktigt.

5. Häll i smeten i formen och grädda i mitten av ugnen, ca 14-17 minuter.

6. Håll koll på kakan, chokladkakor är alltid lite svårare att avgöra om de är klara. Den är klar när smeten precis ”stannat”. Tag ut kakan från ugnen och kyl sedan ned den i frysen ca 20 minuter (då blir den lätt att skära upp och blir perfekt kladdig).

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Lisa f

    Tack för ännu ett grymt recept, har bakat mintkladdkakan flera gånger! Ni ger mig massor av inspiration, lova att fortsätta blogga! Kram

  2. madeleine

    å som vanligt möts jag av ett underbart inlägg, vilken energiboost det är att titta in hos dig, jag älskar det! alla ljuvliga recept blandat med lite eftertanke, vardagsproblem eller helt enkelt bara någon underhållande reflektion över barn å familjeliv.
    å ja tack mer kafferep åt folket å mindre stress, kram å ha en fin dag