Elsies päron

Texas no bean chili – otra vez.

Bästa chilin

Hepp! Här hittar ni detta Texas no bean chili inlägg i uppdaterad form på nya bloggen

Jag skrev igår att vad det blev för mat berodde på vad barnen var på för fredagshumör, då menade jag inte vad våra gourmander till barn var sugna på att äta, utan snarare hur hög urballningsnivå det handlade om. Alltså om vi orkade laga mat eller om det fick bli köpepizza.

Nivån var helt ok, Elsie hittade en gammal sommarkeps som hon var helt upptagen med, speglade sig och prövade den på alla håll och kanter. Berättade med förvånad röst stup i kvarten -Jag har keps! Hon har även gjort klart för oss att hon skall ha den ute, inte mössa, keps! Så att det inte blir något tjafs om mössa sen.

Så vi tackar kepsen för gårdagens långkok.

Vi tar det igen, otra vez. Texas no bean chili, den här gången med porter, hoisin sauce, sallad, bröd och tre sorters kräm. Om ni har prövat den här rätten och gillade den så våga exprimentera med nya ingredienser. Långkok är en snäll, bra gryta där man kan blanda friskt. Så länge det får tillräckligt med tid att stå och puttra för sig själv. Pröva även att variera tillbehören, den funkar till mycket.

Här användes ca:

  • 1.5 kg högrev (skuret i mindre bitar)
  • 50 cl porter
  • 150 g bacon
  • 2 köttbuljongtärningar
  • 1 dl hoisin sauce

Önskad mängd och variation av resterande ingredienser, men exempelvis:

  • 2 gula lökar
  • 1 stor röd paprika
  • 2 vitlökar (kinesisk)
  • chili – använder man sig av chilifrukt så rådfråga i affären efter dess styrka, det varierar ganska mycket frukter emellan. De är även olika värmetåliga, och vissa bör läggas i först mot slutet. Här användes spansk peppar, två st mogna. Ta hellre för lite, och addera mer chilisås eller sambal oelek mot slutet. Tänk även på att det smakar hetare när maten är varm, och att ni inte pillar er i ögonen, på barnen eller som kille, går och kissar med chili på händerna.
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk  timjan
  • 3 msk ajvar
  • 1-2 dl hoisin sauce
  • Ev mer chilisås eller sambal oelek.

Tre sorters kräm

  • färskost + gräslök
  • vitlök
  • sweet chili

Gör så här

  1. Fräs finhackad lök, paprika, vitlök, chili, bacon, oregano, timjan, ajvar och högrev.
  2. Tillsätt porter, hoisin, kryddor och köttbuljong.
  3. Låt småputtra i ca  3-4 timmar, under lock.
  4. Mosa lite med en gaffel och fördela köttet. Är det mycket vätska så reducera ner genom att låta det koka utan lock. Tillsätt ev mer chilisås och smaka av med salt och peppar.

Den här grytan blev ganska mild i smaken, så gjordes en av krämerna hetare istället. Så kan alla välja hur het deras gryta blir.

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. elsiesparon

    Hej Syliva!!

    Strunta i den! Den kan ni pröva när ni gör chilin för tjugonde gången och tänker, ska vi pröva en ny variant idag.
    Hoppas det blir bra!!

    Trevlig kväll/Kristin

  2. Sylvia

    Hej!
    Nu har jag längtat till att göra din chili. Så today is the day!
    Men jag undrar såklart, varför hoi sin sauce? I orginal receptet som du la ut på mama bloggen fanns den inte med.. Så stressad som jag är har jag suttit och bollat fram och tillbaka mellan dessa recept. Och när jag sa till min sambo att vi skulle ha med hoi sin sauce sa han direkt att det INTE är en riktig chili då. Så undrar jag självklart vad skillnaden är mellan dessa recept?

    Snälla svara mig! FYI grytan puttra på as we speak!