God dag på er!
Här kommer tips på snabba, billiga och enkla vardagssoppor. Alla kan naturligtvis varieras efter vad som finns hemma i erat kylskåp. Dessa soppor är ganska fylliga, tjocka varianter varför jag inte angivit någon vätskemängd. Späd tills ni får den konsistens ni vill ha.
Squash & Broccolisoppa med pepparrotskeso
- 1 squash
- 1 broccolikvist
- 1 gul lök
- 1 kinesisk vitlök
- ½ blomkålshuvud
- vatten + buljong
- något krämigt, här användes lite färskost (om man vill)
- salt och peppar
Serverades med en röra på finriven pepparrot och keso.
- Skölj, skala och skiva grönsakerna.
- Fräs dem i lite olja
- Späd med vatten och låt koka.
- Mixa, rör ner färskost, krydda och smaka av.
Tycker man att soppa inte riktigt känns tillräckligt, eller inte tror att ens barn kommer digga det så är det bra med en matigare smörgås. Här är det en fiskpinnemacka ovan, och en keso & ruccolamacka nedan.
Det här är en matig god soppa. Jag tycker att det är så gott med vitkål och färs tillsammans, och skulle gärna äta kåldolmar oftare om det inte var lite mekkigt att göra. Här får man den smakkombinationen i alla fall, även en soppa som enkelt kan bli något annat som gryta, köttfärssås m.m. Bra bas att ha i frysen. Orginalreceptet skall nog även ha potatis i sig, men funkar fint utan.
Nikkaluoktasoppa 4-5 portioner
-
400 g färs
-
1 gul lök
-
1 purjolök
-
4-5 dl strimlad vitkål
-
1 finriven morot
-
2 dl tomatkross
-
2 msk tomatpure
-
1 msk stark senap
-
vatten (späd till önskad konsistens) + 2 köttbuljongtärningar
-
lagerblad
-
soya
-
salt och peppar
-
lite smör
-
Stek färsen smulig i smör.
-
Skölj och skiva lök och paprika.
- Fräs med löken med färsen ett par minuter. Tillsätt senap, morot,tomatkross, tomatpuré, vatten, buljongtärningar, vitkål ,lagerblad och soja, och låt koka i 10-15 minuter.
- Smaka av med salt och peppar, och strö över persilja.
Elsie gillar soppa ibland, eller så kan man säga med det mesta. Det finns ingen logik i vad hon gillar, mest en stark vilja att tycka saker. Men om hon äter soppa så skall det vara bitar i den, bitar av saker hon gillar som exempelvis majs och morot.
Elsies Majs & Rotfruktssoppa
- 1 palsternacka
- 2 potatisar
- ½blomkål
- 1 gul lök
- 2 morötter
- 1 dl majs
- lite rödlök
- salt & peppar
- Skala, hacka och skiva grönsakerna.
- Fräs palsternacka, morot och lök lätt i olja.
- Späd med vatten. Tillsätt buljongtärning, potatis, blomkål och låt koka under lock tills de mjuknat.
- Mixa soppan slät och krydda efter smak.
- Om man vill så lägg i bitar av morot och majs i soppan och låt koka med någon minut. Toppades sen även med rödlök.
Trevlig tisdag på er!
Kristin, tänkte passa på att utnyttja din förträffliga blogg för en fråga! Det här med hållbarhet.. Vi har nu installerat oss på landet, och skåpen är fulla av mat som för länge sedan passerat bäst-före-datum. Vi snackar sesamfrön bäst före 2003, gröna linser bäst före 2005.. Jag antar att det inte är skadligt att äta, men innehåller de fortfarande några näringsämnen?
Malin jag ringer dig, och om du inte svarar ringer jag en ambulans. Hej!