Elsies päron

Laxröra på sallad av ugnsbakade rotfrukter & ruccola

 

God förmiddag!

Att det alltid skall vara så mekkigt med den här timmen? Framåt, bakåt, vad är klockan nu egentligen, blir det mörkare på kvällen? På våren längtar vi fram till sommaren, ställer fram klockan. På hösten längtar vi tillbaka till sommaren, ställer tillbaka klockan.

Här kommer lite mat från helgen, Laxröra med kaviar & ägg på en ruccolasallad med ugnsbakade rotfrukter. En bra enkel sallad som blir ganska mycket av alla smaker. Salt caviar, söta rotfrukter och pepprig ruccola.

Ett sätt att göra en sallad matigare och mer smakrik är att använda ugnsbakade rotfrukter, och deras marinad. Marinaden blir efter ugnsbakandet en bra dressing. Här är det morot och palsternacka som marinerats i olja, rikligt med citronpeppar, citronjuice och salt. Gegga runt och baka i 200 grader tills de fått färg, de får gärna ha lite spänst kvar.  Här kan man tacksamt använda de flesta rotfrukter eller grönsaker. Ugnen ihop med olja, salt och peppar gör susen. Billigt och även ett bra sätt att få barnen att pröva nya grönsaker eller tillagningssätt.

 Blanda i salladen med rotfrukterna. Antingen direkt för att servera salladen lite varm, eller låt allt svalna innan.

Laxröran bestod här av varmrökt lax, men kan egentligen vara i vilken form man föredrar den. Kallrökt, bakad, grillad, eller hur som. Proportionerna kan också varieras efter vad ni föredrar.

2-3 portioner

  • 250 g lax
  • 2 ägg
  • 1 kruka dill
  • 2 msk caviar
  • citronjuice och zest från ½ citron
  • salt & peppar
  • här gjordes den krämig av 1 dl lätt creme fraiche och en klick majonäs, vilket inte behövs om man inte vill.

Hacka ner och blanda samman allt.

Nu ska jag och Bibbi på loppisjakt, vi letar en juste klocka i 50-tals anda. Vi har fortfarande väldigt vitt hemma hos oss, trots att vi nu bott här ett tag. Det är så jäkla lyxigt att inte behöva skynda fram inredning, sakerna får hitta sin plats i lugn och ro. Så intalar jag mig varje dag, men det är bara en omskrivning för att vi inte kommer till skott att göra något. Kom igen nu då! Gör slag i alla tusen planer! Idag skall det spikas någonstans, japp! Sluta tänk så mycket.

Den småbarnsanpassade inredningen kräver ju sin tankegång. Lättstädat, lättåtkomligt, lättförvarat och lätt reparerat/lagat/ersatt. Det skall inte lysa Ikea, vara lagom retro och kännas som oss. Barnen skall lära sig att plocka bort sina leksaker, då måste de ju ha en bra förvaringsplats, så att de vet vart allt skall vara. Playmo, duplo, lego, bilar, bollar, djur och allt annat mellan himmel och jord.

Alla dessa saker, vi som inte skulle ha så mycket leksaker, skulle hålla det nere så mycket det gick. Inte för att det förstör vår vita inredning, det ger bara liv till vårt hem, utan för att barnen inte behöver alla de prylarna. Elsie tycker fortfarande att diskborsten är lika kul som det mesta i hennes rum. När blev presenter en självklarhet vid besök? Jag klandrar ingen, vi gör precis likadant vi. Sen är det mycket leksaker som bara byter hem, vilket är bra, men att få en gåva är inte speciellt speciellt. Det är synd.

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. vickan

    Måste bara kommentera. Håller med. Försöker så mycket vi kan att hålla nere leksakskonsumtionen och mängden här hemma. Både för att slippa all giftig plast men även för att jag inte tror de behövs i för stor mängd. Har sagt till alla att vi ej önskar några leksakspresenter, hellre kläder. Men ändå kommer dom. Fyller huset och leks tyvärr inte alls med. Utan kökslådorna är det roligaste som finns. Blir aldrig tråkigt…

  2. ylwa

    Åhå vilket recept. Det riktigt vattnas i munnen 😉
    Måste bara låna det receptet. Åsså ungsbakade rotfrukter. Det var länge sedan jag åt det. Smarrigt.

    Tack tack för ett underbart recept!