Elsies päron

Torsk & Hollandaise

Gårdagens middag, Stekt panerad torsk med potatismos och hollandaisesås. Fast fokus var egentligen mest att Elsie skulle få vara med och laga fiskpinnar med mos.

Jag har väldigt sent börjat upptäcka sås, ja det är lite konstigt, och lite synd att jag skulle få smak för det nu. Vi gör oftast kalla, enkla såser men när det väl blir blir någon varm, traditionell variant är det inte bara gott, det känns även så vuxet, middag under ordnade former, rakryggat, om man bortser från barnkaoset alltså.

Hollandaise, en av många varianter.

  • 2 äggulor
  • 125 g skirat smör
  • citronzest och juice från ½ citron
  • några droppar vatten
  • salt, peppar och lite kajennpeppar
  1. Smält smöret långsamt så att det skiras, se nedan.
  2. Vispa gulorna i en kastrull ett par minuter innan du sätter kastrullen på spisen. Fortsätt vispa på låg temperatur tills äggulorna tjocknar.
  3. Dra av från spisen och vispa ner det skirade smöret i en fin stråle.
  4. Tillsätt citron, vatten, salt och pepparsorter.

Att skira smör innebär att man smälter smöret sakta. Då delar det sig i en fett- och en vattenfas, vattnet är tyngre än fettet och hamnar i botten på kastrullen. Man använder alltså bara det smörgula fettet som lägger sig överst i kastrullen.

Panerad torsk/Fiskpinnar

  • 400g torskfilé
  • 2 ägg
  • ströbröd
  • salt & peppar
  1. Skär till filéerna i lagom stora bitar.
  2. Rör ihop äggen i en skål och blanda ströbröd med salt och peppar i en annan.
  3. Vänd bitarna först i ägget, sen i ströbröd och sen ner i pannan.

Potatis & Morotsmos, kan så klart göras på alla möjliga sätt.

  • 6 potatisar av mjölig sort
  • 2 morötter
  • 1 dl färskost
  • smör & mjölk
  • salt & peppar
  1. Skala, skiva och koka rotsakerna till de är mjuka.
  2. Mosa med potatisstöt (vill man inte ha klumpar så använd en potatispress)
  3. Rör i önskad mängd smör och mjölk, för att få den konistens man vill ha (även färskost eller cremé fraiche är ett gott inslag)
  4. Krydda.

Elsie var mycket nöjd med sin kreation och åt som bare den, fast godast var gurkan.  Även Bibbi fick lite mos. Vi har inte kommit så långt i det här med smakportioner eftersom hon har haft så mycket magont, men nu är vi där. Där när man får blicken – Och vad ska jag göra med det här Mamma?

Elsie är väldigt mycket storasyster, och tycker helst att hon skall få ta hand om sin Bibbi själv. Ett omhändertagande med blandat resultat. Hon är i alla fall lite för intresserad i det här med att mata, och vi får nog hålla kolla på vad hon stoppar i lillasyster.

När man får Här hemma har vi ofta kvalitetsdiskussionen om det funkar med fryst fisk eller måste vara färsk. Jag tycker ofta att fryst funkar, kocken inte lika ofta. Här dock, till en sådan här rätt är det verkligen fint med färsk. Vet ni Göteborgare om att Fiskeaktionen nu även har öppet på måndagar,  vilket gör det möjligt att få sig en fin fisk även då.

Så till kvällens middag eller förrätt så kanske det inte är tanken på fiskpinnar som lockar, men kanske den påskgula fina såsen. Så vad sägs om lite vårprimörer, kanske några färska sparrisar med hollandaise, och pocherat ägg, kanske torsken inte paneras utan halstras, kanske löjrom till. Jamen en blogg om matfantasier, det känns hållbart.

 Här en bild från Allt om mat, Sauterad sparris med västerbottencreme. Recept hittar ni här.

Trevlig fredag på er!

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.