Elsies päron

Hygien i hemmet. Del 1

Maginfluensan gjorde besök hos oss igår,  eller vad det nu var. Känns som man aldrig kan veta riktigt säkert, något var det i alla fall som däckade mig helt och hållet igår. Är det bara jag som drabbades så klingar det mer som att det är något jag ätit. Så vi får väl se om resten av familjen klarar sig.

Detta påminde mig om att jag faktiskt har fått några frågor om mat/livsmedelshygien med mera som jag inte svarat på. Så här kommer en tråkigare, men ack så viktig del av matkunskap. Det fick bli i två delar, så först lite blandade tankar och tips kring mathygien. Det finns hur mycket som helst att babbla om, men jag försökte hålla det någorlunda kort.

Hygien för hem och hushåll

I en verskamhet så skriver man ett Egenkontrollprogram, alla måste göra det enligt lag. Ett program som heter HACPS –  Hazard Analysis Critical Control Points System. Sedan vi gick med i EU 1996 så måste all egenkontroll baseras på HACCP.

Här lyfter man fram alla kritiska punkter för just sin egen verksamhet och hittar rutiner som gör att man har koll på dem. Det här är en skitbra lag, som skall få varje verksamhet stor som liten att förstå att små fel kan få förödande följder. Det är alltså ett skräddarsytt kontrollprogram där personalens rutiner bygger på ett sätt att arbeta förebyggande med livsmedelssäkerhet så att livsmedel som produceras/säljs blir säkra.

Miljöförvaltningen gör oanmälda kontroller med jämna mellanrum, då man bland annat kontrollerar verksamhetens Egenkontrollprogram. De flesta ställen får någon anmärkning, för det går nästan inte att hålla en pågående verksamhet perfekt, sen är det en del som får så pass alvarlliga anmärkningar så att de väldigt hastigt stänger för ”renovering”.

Vad jag lite utdraget ville komma till är att det finns många likheter i det här tänket som man kan anamma hemma. Det är ju samma risker, även om det är i mindre kvantiteter, och färre som skall äta det. Alla hem har sina rutiner som man kanske inte reflekterar så mycket över, men det skadar ju inte att kontrollera de rutinerna någon gång.

Här kommer lite allmänna riktlinjer. Det handlar mycket om temperaturer, så en termometer är tyvärr ett måste, men det är en bra investering att ha. Sen menar jag inte att ni skall stå och ta tempen vid varje måltid, men pröva era tillagningssätt. Alltså om ni brukar återvärma mat på ett visst sätt, eller låta svalna en viss tid så kontrollera vilken temperatur ni har vid era vanliga rutiner.

Mat – Förvaring & tillagning

Några riktlinjer som man kan luta sig mot om man inte pallar att läsa allt detta nedan. Intervallen mellan + 9 till +60°C är en kritisk bit som man skall passera (gärna så snabbt som möjligt) både vad gäller uppvärmning och avsvalning. Byt ut disktrasor ofta. Smaka inte med fingrarna i burkar eller mat som skall sparas. Bakterier frodas i blöta utrymmen, så håll torrt. Tvätta händerna ofta.

  • Tvätta alltid händerna innan du börjar att laga mat, mellan olika råvaror och efter toalettbesök. Försök även få in den rutinen hos barnen, framförallt i samband med mat. Tänk även på att det inte spelar så stor roll om ni har rena händer för att sedan ta i ett smutsigt dörrhandtag, knivhandtag, redskap,kökshandduk….
  • Börja helst med att röja undan på arbetsbänk, i diskho och i tvättmaskinen. Det underlättar att hålla rent på arbetsbänk och redskap.
  • Skärbrädor – Använd helst olika skärbrädor, gärna en för kött, en för kyckling, en för grönsaker och en för övrigt. Ikea har billiga bra, tunna, flexibla i olika färger som gör det enkelt att hälla reda på vilken som är till vilket. Sen kommer ni nog inte gå och köpa ett gäng skärbrädor trots allt, så då är det viktigt att diska dem mellan momenten, och byt ut dem men korta mellanrum så bakterier hamnar i skärskårorna.
  • Skölj grönsaker, även ekologiska och obesprutade grönsaker behöver sköljas väl. Jordbakterier
  • Värm all mat ordentligt till minst 72 grader C i minst 2 minuter
  • Se upp med mikrovågsugnen. Den värmer ofta ojämnt. Rör om eller låt rätten stå några minuter så att värmen fördelar sig jämnt.
  • Ska maten hållas varm, så gör det vid lägst 60 grader C.
  • Tillagad mat bör svalna lite för att sedan ställas in i kylen. Små mängder varm eller ljummen mat kan ställas in i kylen direkt utan lock. Större mängder kan delas upp i mindre , breda, behållare så att de svalnar snabbare, eller kylas i vattenbad. Använd dock inte behållare av plast då det svalnar mer långsamt. Har man uterum, eller annan kall förvaring där fåglar och djur inte kommer intill så är det perfekt.

  •  +4-5 °C är en bra temperatur i kylen, men tänk på att den varierar beroende på hur mycket mat ni har där, eller även vart i kylskåpet det är.  Skaffa gärna några termometrar som placeras på olika hyllor i kylskåpet för att kontrollera. Har man flera kylar och frysar, dvs kanske någon äldre modell i källare, förråd så bör man ha termometrar liggandes där som man kan kolla varje gång man hämtar något. Har man flera termometrar så kan man även passa på att synka dem någon gång ibland, dvs lägga alla på samma ställe och se så att de visar samma.
  • Förpacka allt väl som ställs in i kylen, och rensa ur den med jämna mellanrum.
  • Förvara aldrig något i en konservburk utan häll över i något annat.
  • Låt aldrig skedar och slevar stå kvar i förpackningen.
  • Stoppa aldrig ner fingrarna i en burk med livsmedel, ni förkortar hållbarheten med hästlängder. Använd sked eller gaffel. Detsamma gäller att provsmaka mat som inte skall kokas upp igen utan kylas ner och förvaras.
  • Tänk på att även torkade produkter som kryddor ect går ut. Det är även bäst att mat får ett uppkok efter att torkade kryddor har använts.
  • Var noga med att kontrollera bäst före datum om ni handlar i mer internationella butiker eller även mindre butiker med låg omsättning.
  • Även frysta livsmedel har begränsad hållbarhet. En tumregel är att det mesta står sig ca 3 månader, och ca 2 månader för fetare produkter. Tänk även på att hur ni värmer upp maten påverkar den. Att bara mikra på allt hårt blir inte så bra. Låt helst tina i kylen, eller mikra lugnt på defrost för att sedan värma i gryta eller ugn.
  • Se upp med disktrasan, den är nog oftast den största bakteriespridaren i alla hushåll. Byt trasa ofta. Tvätta den i maskin i 60 C eller koka den, och även diskborsten. Använd trasan bara på köksbänken och spisen, aldrig på skärbrädor eller på golvet. Vet man att man tar till den även på andra ställen så ha två, en till stolar, golv ect. Låt den självtorka och hänga, aldrig ligga blöt. Om man tar stickprov på en disktrasa så är den tjänlig (hygienspråk för ok) i ca 4 timmar.
  • Inga husdjur på diskbänk eller köksbord. Använd särskilda matskålar till djuren.
  • Laga aldrig mat åt andra när du är sjuk

Några temperaturer att ha som riktlinje.

Tillagning, lägst

  • Tillagning av fläskkött, köttfärs och kyckling, 72ºC

Varmhållning, återuppvärming och nedkylning, lägst

  • Varmhållna matvaror (max 2 timmar på varmhållning)  60ºC
  • Återuppvärmning av nedkyld mat  72ºC
  • Nedkylning av värmebehandlade livsmedel ska ske till 8 ºC inom högst 4 timmar

Kylförvaring , högst

  • Färdiglagad mat 8ºC
  • Mjölk och andra mjölkprodukter 8ºC
  • Gräddtårtor och bakelser 8ºC
  • Kött och charkuteriprodukter 8ºC
  • Köttfärs 4ºC
  • Marinerad, gravad eller rökt fisk 4ºC
  • Färsk fisk, räkor och kräftor 2ºC
  • Skurna grönsaker (även groddar) 8ºC

Frysförvaring, högst

  • Alla djupfrysta varor -18ºC

Slutligen, lever vi efter allt detta? Nej inte alls, men vet man om riskerna så är det i alla fall lite enklare att göra rätt. Det är till och med rätt så komiskt att jag sitter och skriver om detta just nu, när det luktar magsjuka och ser ut som hej kom och hjälp mig här. Ska snart ta tag i det, bara vila lite till…..

Sen kan man tycka att vi har alltid gjort si eller så och det har alltid funkat bra. Det kanske det kommer fortsätta att göra, men förhållandena kan ändras för oss,  exempelvis småbarn som inte har lika bra immunförsvar, samma kan gälla äldre människor, eller sjuka. Vi tar hela tiden in nya livsmedel i vårt kök som kanske kräver mer av oss, vi köper förhoppningsvis mer ekologiskt vilket är skitbra, men det kan ha kortare livslängd eller vara lite skörare, vilket är för att de är en naturligare produkt.

Hoppas ni har snappat ut något matnyttigt, och det kommer en del till med mer fokus på………trumvirvel……städ!!! Yey! Hur kul låter inte det?

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Emma

    Intressant att läsa, man behöver en påminnelse ibland. Svara gärna på mitt mail ang kostekonom om du hinner.. Tack på förhand! Mvh Emma