Elsies päron

Röda Rumpors Rapport

Godmorgon!

Vill säga hjärtligt tack för alla bra tips, både på mejl och i kommentarsfältet gällande Bibbis stackars röda rumpa. Det är inte klokt vad snabbt man känner sig maktlös när ens barn har ont, och visst det här var varken farligt eller ovanligt men det är hjärtskärande ändå.

Bakgrunden är att vi har prövat mjölkfri modersmjölkersättning eftersom Bibbi har haft en magont som inte har gett med sig. Vi har prövat Lipil från Apoteket, och sammanfattningsvis så luktar den apa, är skitdyr och fick hennes mage att fullständigt löpa amok med både magknip och diarre. Det har smöjts, oljats och framförallt vädrats. Bibbi har legat med bar rumpa och benen i vädret mest hela tiden.

Att de flesta spädbarn kissar och bajsar mycket, är kanske ingen nyhet, men att studera det lite mer i presens under några dagar…det är sådana mängder. Alla de här mysiga gemensamma baden vi brukar ta….får nog hålla koll på vattennivån nästa gång.

Bibbi har i alla fall varit alldeles lycklig av att få ligga med rumpan bar, upptäckte även sina fötter och har inte kunnat släppa fokus från dem sedan dess.

Så för att passa vidare alla de här tipsen från er kloka läsare så får ni här rumprapporten:

Charlotta

Så här gör vi

  • Byt blöjor regelbundet, tätare än vanligt och alltid direkt efter bajs och kiss.
  • Tvätta barnet försiktigt med bomull, genomfuktad med vatten, i riktning framifrån-bakåt och badda torrt med en fuktig handduk.
  • Tvätta med mild tvål, gärna en produkt med högt oljeinnehåll, och skölj grundligt. Efter tvättning kan barnet, i den utsträckning det är möjligt, vara utan blöja och lufttorka.
  • Fastsittande bajs kan tas bort med en bomullstuss som är fuktad med vanlig matolja.
  • Smörj in med ett tjockt lager av zinksalva.

Jessica

Mina barn blev röda och fick ont av ersättning med mjölk i, inte den mjölkfria. Men vi prövade oss fram och fastnade för Enago mjölkfria. Semper gick inte alls och var dessutom krångligare. Enago brukar finnas på ica eller coop. Det är en mamma som själv utvecklade den till sin egen son från början.

Ninni

För röda rumpor är bepanthene fantastiskt!! Vi brukar även bada dottern och sen lägga henne på såna underlägg som de har på bvc så kan hon få ligga naken framför brasan en hel dag. Lycka till! Och tack för en bra blogg!!

Frida

Sätt en spraykork på babyoljan å tvätta bara med olja, eller blö t en pappduk me lite vatten å massa olja. Hoppas de blir bättre

Elin

Smörj henne med en salva som heter PureLan! Rent lanolin, helt oslagbar när inget annat hjälper mot röda rumpor! Finns både på vissa apotek och barnaffärer. http://www.babykoncept.se/purelan-100-brostvartskram-medela-p-39-c-585.aspx

Johan

Bäst är att byta blöja ofta och att lufta stjärten så mycket som möjligt. Istället för tvål och vatten använd använda tvättbalsam, barnolja eller olivolja.

Hanna

Det låter lite som hokuspokus men prova med kokta trasor, det fungerar verkligen. Offra ett gammalt lakan eller liknande och klipp till små lappar. Lägg i kokande vatten och låt svalna. Vrid ur en trasa och lägg den blöt mot rumpan vid nästa blöjbyte. Sätt på blöjan som vanligt med lappen kvar. Upprepa vid nästa blöjbyte. Det låter som sagt konstigt men är ett husmorstips som funkade på min son varje gång!

Karin

Inotyol slår allt, botar röd rumpa på ett dygn. Smörj tjockt!

 Jenny

Bada barnet i vatten med överdrivet mycket olja vid varje blöjbyte.

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Malin

    Potatismjöl!
    Min farmor pudrade min röda rumpa med potatismjöl och jag har gjort det på alla mina tre barn. Grymt effektivt!

  2. marie

    Hej! Hoppas lilla Bibbis rumpa är lite bättre!? Jag jobbar som sjuksköterska och har två barn. Både på jobbet och hemma är vi inytiol anhängare! Eller snarare dyrkare!! Det är fantastiskt!! Stryk på ett tjockt lager! Ska inte tvättas bort mellan blöjbytena utan man bara tvättar bort det man måste. Det är fantastiskt på allt du kan tänka dig… Mina barn kletade runt i det dära vita när de hade vattenkoppor men det slog alla klimedeciner i världen. Det innehåller ullfett från får! Vidare vill jag slå ett slag för weledas calendula zink salva som lugnar röda små rumpor utan att innehålla kemiska prylar som är skadliga. Lycka till å tack för mycket inspiration!

  3. Linnéa

    Hej! Är en trogen läsare som dock aldrig har lämnat någon kommentar… förrän nu! Tar tacksamt emot alla tips som har med små bebisar att göra. Har en liten dotter på två månader som jag för tillfället ammar men som jag snart ska börja introducera ersättning. Måste sluta amma pga ett medicinskt ingrepp och sörjer det. Uppskattar att läsa om bebisar som inte ammar just nu för att inte känna mig som en dålig mamma och skulle gärna höra lite mer om varför du inte ammar. Amningen är så oerhört känsloladdad och jag tror inte jag är ensam om att känna så! Tack för en fin blogg!