Elsies päron

Hoisinglacerad fläskkarré med het mangosallad

 

Lördagens middag var så god så jag kommer fantisera om den en bra tag. Hoisin som just nu har ersatt rödvinssåsen i mina drömmar och Karrrré som alltid klingar fint på götebåska.

Hoisinglacerad flässkkarré, (4 pers)

Ca 800g fläskkarré gneds in i mycket hoisinsås, salt och peppar. Bakades i lergryta tillsammans med lite vitlöksklyftor i 110 grader i ca 3-4h, eller tills den når en innertemp på 70 grader. Som alltid med lång tid, låg temperatur och så klart lergrytan så blir köttet så mört och fint.

Spadet från lergrytan kokas ner ihop med köttbuljong och rödvin. Reduceras till en tjock, blank sås.

Hoisinsås är inte bara gott med sin milt lakritskryddiga smak, den är även väldigt fotogenique varför det blev så mycket bilder och olika upplägg. Liksom alla glacer, sötssyrliga såser så är det sockret som ger den blänkande, glansiga ytan. För den innehåller en jäkla massa socker den här godingen, liksom väldigt mycket gör i den kinesiska köket.

Det som ger såsen sin speciella smak är den fermenterade (jästa) bönsåsen. Tacksam smakförstärkare att använda till mycket som grillat, stekt, glace, marinad, dippsås eller så klart i lergrytan. Ska återkomma med en rätt snart som kommer bli superb med just Hoisinsås.

Det finns så klart många varianter att köpa, igår användes Mrs Chengs. Eller så kan man enkelt pröva att göra en egen. Till ca 4 pers, bara blanda ihop,

  • 1 dl ketjap manis, söt soja
  • 4 msk ketchup
  • 2 tsk sambal oelek
  • 2 tsk färsk riven ingefära

Köttet skars upp på längden, häll på såsen och sätt på ugnens övervärme/grillfunktion på max och baka i 2-3 minuter tills det fått färg, vänd sedan på dem och gör samma sak på andra sidan.

Shitakesvamp som bryntes i smör.

Het mangosallad

  • Mango
  • Koriander
  • Avokado
  • Rödlök
  • Röd chili
  • Mango Chutney
  • Limezest & saft
  • Finstrimlad isberg
  • Röda mangoldskott
  • Kokta nudlar som spolas kalla.
  • Sesamolja

Ta mängd efter smak och tycke. Skär alla grönsaker i fina strimlor och blanda samman allt. Barnvarianten fick utan chili, lite mer nudlar och utan extra hoisinsås.

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Marika

    Har nyligen hittat din blogg, lagat två rätter. Lammgryta som var jättebra. Och nu denna, fast jag gjorde med vildsvin. Också kanonbra! Tack för en härlig blogg och jättebra recept, kommer fortsättta att titta in ofta!
    Hälsning Marika

    1. elsiesparon

      Hej Marika!
      Kul att du hittat hit, välkommen! Vildsvin lät spännande, bra tips.
      Ha det fint!
      Kristin

  2. lisa

    Hej Kristin!

    Har nyligen hittat till din blogg och jag måste bara lämna en kommentar för att säga hur bra jag tycker den/du är! Du skriver om precis det jag är intresserad av att läsa om och dessutom är du både rolig och välformulerad.

    Dina kloka värderingar kring mat och hållbarhet inspirerar och det gör även dina recept. Jag vill typ laga allt du tipsar om, vilken guldgruva!

    Så tack helt enkelt och ha en bra måndag 🙂

  3. Linda

    Vilket läckert recept! Detta vill jag prova, tror sambon kommer bli överlycklig! Men vad finns för alternativom man inte har någon lergryta? Tack för en mysig blogg!
    Linda

    1. elsiesparon

      Hej Linda!
      Lite sent svar men, om man inte har någon lergryta så kan man köra på i en ugnsform med lock. Låg temp. och lång tid är huvudsaken, sen blir det kanske ännu lite bättre med lergryta men antagligen inte så stor skillnad när man sedan smaksätter så mycket med hoisin. Hoppas det blir bra!
      //Kristin

  4. Carola

    Sitter på jobbet och läser och märker hur det riktigt vattnas i munnen!! Ser fantastiskt ut! Måste prövas!
    Gryme blogg!
    Kram Carola