Elsies päron

Honungsbröd

 

Fick frågan om tips på bra surdegbröd från Ninni och det finns så klart massa bra recept, här kommer en av mina favoriter. Jag förstår att det är många som inte fattar grejen med surdegsbröd, varför hålla på så länge med ett brödbak.  Är man inte redan en biten bakare så kommer det nog kännas för mekkigt, men gillar man att baka så tycker jag att man skall ge det ett försök. Jag tänker att det är som att komma till en ny nivå i ett tv-spel, öppna en dörr till en ny märklig värld, nya regler, nya möjligheter och på slutet väntar fantastiska priser, svampar, prinsessor eller vad det är nuförtiden.

Eller så kan man göra det för att det är gott, nyttigt och vackert. Här kommer ett Honungsbröd som nog faktiskt har blivit bra varje gång det har bakats här hemma.

Dag 1 kväll

Blanda grunden, vatten och mjöl i en rymlig bunke. Täck med plast och låt stå på varm plats över natten. Vi brukar ställa den vid ett element eller på golvvärmen i badrummet.

Dag 2 morgon

  • surdegen som stått över natten
  • 60 g (2msk) honung
  • 325 g (3½dl) vatten
  • 500g (8½dl) vetemjöl special
  • 300g (5dl) rågsikt
  • 20g (1msk) salt

Blanda allt utom salt och kör 4 minuter i degblandare på mellanfart. Tillsätt salt och kör ytterligare i 2 minuter. Täck bunken och låt jäsa tills den blivit dubbelt så stor, ca 3-5timmar.

Strö ordentligt med rågmjöl på ett bakbord, stjälp upp degen och dela den i två delar. Platta ut och vik in kanterna några gånger innan den placeras i mjölade jäskorgar med skarven nedåt. Mjöla dem överdrivet mycket, annars fastnar degen så lätt. Låt jäsa under duk i ca 1½timme. Sätt ungen på 275 grader i god tid.

Vänd upp bröden på bakplåtspapper och sätt dem i ugnen. Sänk temperaturen till 250 grader, efter ytterligare 15 minuter sänk till 200 grader och vädra ut lite luft ur ugnen. Ta ut bröden när de nått 96grader, ca 30-35 minuter. Låt svalna på galler.

 

Receptet kommer från Martin Johansson

Jäskorgar finns att köpa lite överallt, dessa kommer från The House of Fairtrade. Jäskorgar använd för det fina mönstret (som visserligen inte alls blev bra på dessa bröden…) och formens skull, så med andra ord inget man måste ha. Vill man kan man pröva med en vanlig tät korg av något slag. Det viktiga är att det går att mjöla dem ordentligt.

 Nu åker lergrytan in i ugnen till kvällens middag, och vad det är i får ni se i morgon. Trevlig lördag på er!

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.