Elsies päron

Dadlar & Marrakech

Om ni inte är stora dadelätare så kanske ni har några torra stackare som ligger kvar sen julen, här kommer lite tips på vad ni kan göra med dem.

Jag har alltid gillat dadlar och även fikon vilket nog har märkts här. Fick smak för dem ordentligt när vi var i Marrakech och suktar fortfarande efter hur de smakade där. Smaken är fin på de man kan få tag på här också, det är nog mest upplevelsen med ormtjusarna och Atlasbergen som saknas.

Minns framförallt en dadelkaka vi åt på en takterass här, ihop med grönt myntate.  Den fantastiska marknaden bredde ut sig åt ena hållet och Atlasbergen åt andra. Har försökt återskapa kakan, men som sagt matupplevelser och matminnen tenderar att förskönas lite med tiden, men den blev god i vilket fall. Väldigt söt, nästan lite åt baklavahållet. Minska på sockret om man vill det.

Kladdig dadelkaka (som jag tror mig minnas den)

Har skrivit om det innan, att jag tycker att det är godare att baka sockerkakor i en mer kladdkakestil, dvs utan bakpulver och porös vispning. Lite kladdigare och kompaktare. Dels för att det blir saftigare, och dels för att det ger lite mer spelrum att höfta med både ingredienser och bakningstid…kladdig är bred beskrivning.

  • 100g mjukt/smält smör
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 2.5 dl vetemjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 msk olja
  • 2 dl grovt hackade dadlar
  • 1 dl grovt hackade nötter
  1. Plock ur kärnorna ur dadlarna och hacka dem grovt.
  2. Rör, ej vispa, ihop alla ingredienser.
  3. Häll i smeten i en väl oljad form. Här användes en rektangulär form, ca 20×30 cm.
  4. Grädda i nedre delen av ugnen i 180 grader i 15-25 minuter. Stor tidsskillnad här, men får liksom se hur kladdig man vill ha den. Den får gärna vara lös i mitten för att stabba till sig lite när den svalnar.

För er som mest tycker att dadlar är torra och sötsliskiga, har kanske missat att det faktiskt finns färska dadlar. De torkade är mycket sötare, och har visserligen fått en uppsving i olika varianter till plockbordet. Att bryta av det söta med något salt, fyllas med olika ostar, mandlar eller rullas in i parmaskinka eller bacon (eller alltsammans på en gång som receptet nedan). Men de färska är allt  fortfarande godast

 

En inte lika kladdig,kompakt variant, och kanske ett säkrare kort? Hittar tyvärr ingen bild på den.

Dadelkaka

4 ägg
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 dl hackade torkade dadlar
1/2 dl russin
1/2 dl hackade valnötter
100 g smör
ströbröd till formen

1. Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg, socker och vaniljsocker poröst i en bunke. Blanda mjöl och bakpulver i en annan bunke och rör ner frukt och nötter.

2. Blanda ner fruktblandningen i äggsmeten. Smält smöret och rör ner det i smeten.

3. Smörj en bakform med smör och häll i ströbröd så att det fastnar på alla kanter. Häll i smeten och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 30–40 minuter. Stjälp upp kakan och låt den kallna.

Eller till frukfikat.

Eller till plockbordet/mingelstunden.

Söta, salta och knapriga dadlar

  • dadlar
  • sötmandel
  • ost i någon form – chevre,ädel,färskost
  • parma- eller serranoskinka

Ta bort kärnan i varje dadel och stoppa in en mandel i stället. Klicka lite chevreost i hålrummet. Slå in allt i en skinkskiva typ parma eller serrano. Placera dadlarna på plåt och grädda dem i 200 graders ugnsvärme 10 minuter.

Eller som dessa godbitarna nedan som kompis Lovisa hade med sig hem till mig från deras Duabiresa. Nu behöver man inte åka till vare sig Dubai eller Marrakesch för att köpa dadlar. De jag köpte senast kom från Ekostore av märket Kung Markatta och var finfina.

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Matilda

    Eller varför inte göra en u n d e r b a r dadelyoughurt till fruktsalladen? Blötllägg dadlar i lite kokande vatten ett tag (inte för mycket vatten!), häll av vattnet. Mixa de mjuka dadlarna med yoghurt till en slät massa. Jättegott! Funkar även gjort super på sojayoghurt.

  2. madeleine

    den där kakan måste provas, absolut!
    åh oj så sugen jag blev bara genom att titta på de nedersta bliderna tänk om de gick att få tag på här….. sötsuget jag byggt under jul är inte att leka med, kram