Elsies päron

Quinoa & Barnmat

 

Har fått flera frågor gällande hur man får barn att äta bra, nyss undrade Maria så här,

Vi lagade – hör och häpna – för första gången ever quinoa igår kväll! SÅ nyttigt o gott men HUUUUR ska vi lära våra små gladiators att gilla det? Finns det några säkra kort? Som barn gillar?  

Ja men visst är det gott, och nyttigt, och enkelt och finns lika mycket möjligheter till variation som det finns stavningar. Sen att få barn att äta bra, eller våga prova nya saker eller att äta överhuvudtaget känns väldigt individuellt. Så klart, dom är ju små  individer.

Hemma hos oss lägger vi ofta ner ganska mycket tid på mat. Inte för att vi är så präktiga som vi verkar, utan för att det är ett intresse och (ibland) även avkoppling. Så om någon undrar hur hinner de med allt detta, så den tid vi lägger på bak och annat lägger väl andra på andra former av intressen eller avkoppling.

Vad jag försöker få fram är att har man fullt upp så hinner man inte pyssla med allt sådant här, och känn inte att man som förälder skall hinna det. Sen vad jag skulle komma till var att Elsie, den bestämda 2,5- åringen som jag tycker får ganska bra mat, det finns ingen direkt logik i vad, när och hur hon äter.

Som förälder tänker jag att det inte skall göras för stor grej av det. Maten skall vara något självklart som inte är förenat med tjat eller beröm. Vårt mål just nu är att man skall sitta still vid bordet och äta tills man är färdig. Ibland innebär färdig tre portioner och ibland bara lite petande i maten.

Många föräldrar är tydliga med att inte laga specialmat åt sina små, de får äta vad vi äter. En sund tanke i det. Sen kan man så klart anpassa det lite, inte minst för husfriden skull. Att låta barnen välja några saker, allt kanske inte blandas ner utan finns separat att ta själv. Vet man att ärtor inte uppskattas så kan ju de ligga i en skål brevid. 

Om vi vill att de skall pröva nya smaker så får vi ju även respektera det de inte tycker om. I alla fall när de blir lite äldre, Elsie ändrar sig med minuters mellanrum.

Igår åt vi en Grönsaksfräs med quinoa. Grönsakerna som bestod av dessa nedan. Elsie får ofta vara med och sortera, lägga i höga, provsmaka…kanske önsketänkande men jag vill tro att hon vågar prova maten bättre sen. Fast det är ju mest för att hon skall hålla sig lugn medan vi lagar.

Alltsammans frästes i sesamolja. Kryddades med salt, peppar och limejuice.

Quinoan har ganska speciell konsistens, här körde vi på med lika dela cous cous och quinoa. 

Tvätta quinoan ordentligt i kallt vatten innan den kokas, eftersom det finns en slags kåda på kornen som klibbar ihop hela koket och kan ge quinoan en besk smak. Koka den sedan i 15-20 minuter (följ anvisningarna på paketet).

På min rätt kryddades det med sweet chili, och på Elsies rätt trillade några köttbullar ner. Att addera några bekanta vänner i den nya konstiga maten, Titta köttbullar!  Vi använder ägg och majs i vädigt mycket, för det gillar Elsie.

Quinoan anser nog många som hälsokost, varpå många av recepten är lite i den kategorin. För att göra det mer barnvänligt så utgå från ett sådant recept och kanske addera lite köttfärs, eller korv, eller något annat som gör det mer bekannt. Våga blanda, ibland känns det nog som att, nej inte ska jag förstöra den här nyttiga måltiden med hel och halvfabrikat, men för att introducera livsmedel så kanske det inte är så dumt.

Andra bra sätt att få dem att pröva nytt är, ja att lura dem helt enkelt. Pröva det i nya former, kanske med smaksättningar som dominerar för att i alla fall få dem att pröva på konsistensen. Här kommer ett recept hämtat från www.coop.se. Jag har inte provlagat just dessa, men har lagat andra matmuffins och även paj med couscous och quinoa fyllningar, hittar dock inte de recepten just nu.

Prästostmuffins med quinoa

Sätt ugnen på 175 grader. Ca 8 st

  • 5 dl vetemjöl
  • 3 dl grahamsmjöl eller fullkornsdinkelmjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 dl okokt, gärna svart quinoa
  • 1 tsk salt
  • 2 dl grovriven prästost
  • 2 dl vatten
  • 1 dl naturell yoghurt
  • 1 dl olivolja
  • 3 ägg
  • 4 msk av dillkronor

Blanda vetemjöl, grahamsmjöl, bakpulver, quinoa och salt i en skål. Tillsätt ost, vatten, yoghurt och olivolja. Blanda väl. Vispa äggen hårt och rör i dem. Klicka ut i muffinsformar och tryck ner en bit dillkrona i varje muffins. Grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter.

Andra tips är att servera saker på nya sätt, använd olika koppar, porslin, skär maten på nya sätt. Variation helt enkelt. Vänj dem vid att mat kommer i olika former, smakar olika och att man prövar. Sen är det ok att inte gilla allt.

Elsie gillade blodpudding, sen plötsligt inte alls. Häromdagen dippade vi blodpudding i både lingonsylt och nyponsoppa. Då var det poppis igen. Visst mycket socker, men även bra med järn och C-vitamin.

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Maria

    Fantastiskt!! Tack för tips!! Jag lovar att meddela coachen när vi lyckats och om fler knep skulle poppa upp på vägen dit. Önskar er en fantastiskt härlig helg!! Granatäpple till frukost here we go!! Tack igen för inspiration!!