Elsies päron

Lucia

Elsie är pepparkaksgumma idag, och vi ska snart iväg till förskolan på lussefirande. Jag vet inte om jag lever med skygglappar, men jag blir helt paff att det fortfarande idag finns förskolor där inte alla får klä ut sig till det de vill, att inte alla får vara Lucia om så önskas.  Har tiden stått still?

Min syster skriver en krönika i Smålandsposten och igår såg den ut så här.

Smålandsposten 12/12 -2011

Jag vill höra flera röster i natten

”Natten går tunga fjät,runt gård och stuva. Kring jord som sol’n förlät skuggorna ruva.”Så många gånger man har sjungit dessa ord, utan att kanske egentligen funderat över vad det betyder, eller ens vet om man sjunger rätt text i resten av sången. Men det gör inget. Det är tradition, det är tända ljus och vi myser i mörkaste Norden. Luciafirandet är en högtid som vi skapat själva i Sverige, med ursprung i berättelsen om helgonet ifrån Sicilien men med få likheter. En stämningsfull dag med tidig morgon, änglalika skrudar, vacker sång, melankoliska melodier och många ljus. Och fika såklart; lussebullar, pepparkakor och glögg. Vi har lyckats tycker jag. Det är en dag vi nordbor behöver så här i mörkrets tider och det är njutbart. En tradition värd att bevara. Men kanske skulle vi kunna förändra några delar.

Det luciatåg jag helst ser i morgon är ett härligt gäng barn som tågar in i olika storlekar, med olika hår- och ögonfärg. Kanske har tåget tre olika lucior, några tärnor, stjärngossar, tomtenissar, pepparkaksgummor och -gubbar, tjejer och killar om varandra i alla möjliga utstyrslar. Inga hämningar, inga hinder. Alla får vara med. Som de är. Och ingen skulle komma på tanken att där och då plocka ut de sötaste flickorna och säga att de andra inte fick vara med.

Dock är det ändå så det ser ut i tidningar landet över då vi ska välja en lucia, och så även här i Älmhult. Det är endast tjejer och de bedöms utifrån sitt utseende. För oavsett att de alla kan sjunga vackert och har trevliga fritidsintressen så ska vi läsare rösta utifrån deras bild i tidningen. Det är på flera sätt fortfarande en skönhetstävling och det känns ganska så förlegat. Och så trist med en homogen grupp där det dessutom fortfarande är flest blonda tjejer.

I Ljungby är det offentliga firandet inställt i år på grund av för lågt deltagarintresse. Möjligtvis trötta på skönhetstävlingar och vill ha sällskap däruppe på scenen? Det går att göra på andra sätt och uppdatera traditionen samtidigt som vi bevarar den. Exempelvis kan lucia lottas fram, vilket sker i en del kommuner. Eller göra som i Osby där kyrkokören framträder och själva utser en lucia bland körmedlemmarna.

Jag vill se ett samhälle i miniatyr i ett luciatåg och önskar att alla som vill vara med får en möjlighet, både flickor och pojkar, kvinnor och män, blonda och mörkhåriga. Ett stort demokratiskt tåg med flera olika röster. Tänk så vackra stämmor det blir. Skönsång. Olikheterna får glänsa ikapp med glittret. Mångfald i luciatågen. Mångfald i den nordiska natten som går tunga fjät, runt gård och stuva.

KRÖNIKÖR: MARIA JOHANSSON

Hoppas i alla fall att ni har en fin Lucia, att det var ett härligt, krokigt  tåg på era förskolor och att ni hittar lite stämning mitt i allt detta regnande.  Här skall det göras fudge ikväll för att få upp lite stämning.

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. emma

    Hej! Helt knäppt att barnen inte fÃ¥r klä ut sig till vad de vill…

    Nåja, det jag ville säga egentligen var: TACK, tack för en jättebra blogg! Älskar recepten, inspirationen och såklart bilderna på dina söta barn =)