Sirapsbröd med aprikoser, plommon & mandel – Elsies päron
kristin

Elsies päron

Sirapsbröd med aprikoser, plommon & mandel

Elsie har åkt på en dunderförkylning och det känns som om hela vårt hem är kladdigt av snor. Än så länge har vi andra klarat oss men det återstår väl att se.

Här kommer i alla fall helgens brödbak, Sirapsbröd med aprikoser, plommon & mandel.

  • 50 g jäst (+ lite surdeg för smakens skull, vilket kan uteslutas)
  • 5 dl het vätska (den här gången var det vatten, men till sötare bröd brukar jag ofta pröva nya smaker, det har använts lättdryck i många v, lingon, äpple mm. Även kaffe, coca cola och annat som ger nya smaker)
  • 1 dl vetekross
  • 2 dl plommon
  • 1 dl aprikoser
  • 1-5 dl hackade mandlar
  • 1 msk sirap
  • 2 dl rågmjöl
  • resten vetemjöl special

Hacka och skär mandel, plommon och aprikoser. Lägg i en bunke, häll på vetekross och det heta vattnet. Låt stå och svälla tills vattnet är ljummet, smula då ner jästen och surdegen.

Häll i sirap,salt, rågmjöl och lite vetemjöl. Arbeta med degkrokar eller armkraft och addera vetemjöl under tiden tills den börjar släppa från kanterna. Låt jäsa i en timme.

Själp upp degen på välmjölat bakbord och forma till limpor eller bullar. Låt jäsa ca 40minuter, och baka sedan i 185 grader tills de har en innertemperatur på 98 grader, eller tills de låter ihåligt när man knackar på botten.

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
kristin

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.