Elsies päron

Saltbakade rotfrukter

Grönsaker kan vara så vackra, kan ofta tycka att de är mycket mer dekorativa än en stor del av välanvända, överprisade blommor. Gårdagens middag här var i alla fall både vacker, smakade så jädra vackert och hade till och med vackra namn, Pärllök, Persiljerot & Rödbetor

Saltbakade Rotfrukter – chiliglaserade persiljerötter och morötter, rödbetor toppade med honungs chevre, och lättkokade pärllökar. Toppades med knapperstekt bacon samt lite ruccola och timjan.

Rotfrukterna ugnsbakas med skalet kvar i en form dränkta i grovsalt. Det här blir nästan omvänt mot att koka en grönsak, då förlorar man ju lite av grönsaken. En del av smak, färg och även näringsämnen försvinner ut i vattnet. Medan att saltbaka drar snarare ut lite vätska ur grönsaken och gör i alla fall smaken mer koncentrerad, och naturligtvis även mer salt.

 Här bakades de i 200 grader i ca 1h (beroende på hur stora bitar man har, men känn på dem).

Skala de skrynkliga godbitarna, enklast är att använda en skalkniv eftersom de är lite mjuka. Jordärtskockorna fick behålla skalet även vid serveringen. Om de hinner svalna för mycket under skalningen så lägg bitarna på ett fat och kör in dem i ugnen en stund till.

Pärllöken kokades i lite vatten med salt, socker, chardonnayvinäger (en vinäger som rekomenderas starkt!) och smör. Provsmaka så att den fortfarande är spänstig och fint.

Chiliglace – som hälldes över morötter och persiljerötter.

Den bestod av:

  •  sweet chili
  • sambal oelek
  • vitlök – som saltbakades med övriga rotfrukter 
  • mörk sirap

Varje gång jag äter jordärtskockor, vilken form det än må vara, så blir jag alltid överaskad på nytt av hur gott det är. Det är som att jag hinner glömma bort det mellan varven, men vad man inte glömmer är hur tråkiga de är att skala. Små, kantiga och krångliga att skala, men på sättet vi åt igår då slipper man det. Saltbakades till de var nästan på snudd till överbakta, delades och fick en klick smör på sig. Skopa sedan bara ur innehållet med en tesked. Dom var så goda så jag slutligen satt och slickade ur det sista.

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Malin

    Hade 0,5kg högrev kvar efter din chili. Gjorde ännu ett långkok. Brynte köttbiten och kokade sedan köttet i vatten, buljongtärning, rödvin, timjan och rosmarin. När köttet var mört gjorde jag en sås av reduktionen och serverade med potatis och egen snabbinlagd gurka. Löjligt gott! Mycket tackvare denna blogg. Jätteskoj! Och gott för hela lilla familjen 🙂 Tack!