Elsies päron

Polenta och en pöjk

  

Polenta, vilket är det italienska namnet för majs, är små gryn som framställs genom krossning av hela majskornet. Det innehåller faktiskt mycket fibrer, vilket man kanske inte tror. Som ett grovt majsmjöl fritt från gluten. Man kokar den oftast till en fast gröt som får stelna. Sedan är det bara att skära polentan i bitar och steka eller grilla.

I italienska kök verkar det alltid finnas kokt kall polenta i kylen (för jag hänger väldigt ofta i italienska kök?), redo att användas till lite allt möjligt. Värmas i ugn, stekass i olja eller läggas tärnad direkt i grytor. Fungerar även fint att använda gröten i bröd, puddingar och kakor.

Elsie äter Polenta med stekt falukorv

 Ingredienser

  • 1 l vatten + 1 tsk salt eller 1 liter grönsaksbuljong (tärning + vatten)
  • 4 dl polentagryn
  • ev 1 dl parmesanost, ca 30 g
  • 2 msk olja
  1. Koka upp vatten och salt, eller grönsaksbuljong. Häll i polentagrynen under kraftig vispning. Fortsätt sedan att röra (träslev är bra) tills gröten är helt slät. Sänk värmen. Koka gröten i 7-8 minuter, rör om ofta.
    Dra kastrullen från värmen och rör ner parmesanost. Krydda med salt och peppar så att polentan får rejäl smak.
  2. Bred ut polentan, 2-3 cm tjock, på ett stort vattensköljt fat. Släta till ytan med vattensköljd sked.
  3. Låt polentan stelna i kyl någon timme. Skär den sedan i fyrkantiga bitar.
    Stek polentan i oljan i en stekpanna ca 2 min/sida.

Variera parmesanosten med andra smakrika ostar, exemepelvis västerbotten och bryt gärna av med kryddor som kanske kajennpeppar. Vill man ha roligare former, vilket brukar gå hem hos barnen så skär i skivor och stansa ut med kakformar. Tycker man att det blir mycket spill när man stansar ut formarna så kan man samla ihop resterna och värma upp till gröt igen. Vill man äta den som gröt så funkar det lika bra, som Elsie gör på bilden ovan.

Varm chokladpudding med polenta

 

140 g smör
40 g mörk choklad
1 dl strösocker
3 ägg
3 äggulor
25 gpolenta
1 msk vetemjöl
kakaopulver
smör till formarna

  1. Smörj 6 små formar med smör och strö i kakao. Kyl formarna. Sätt ugnen på 160°.
  2. Smält smör och choklad och rör ihop. Häll socker i en stor skål. Lägg i ägg och äggulor, och rör ihop med en mixer i ungefär 5 minuter eller tills smeten blivit vit. Häll i chokladröran, lite i taget, under omrörning. Blanda polenta och mjöl i en annan skål och tillsätt sedan smeten.
  3. Fyll formarna till hälften med chokladsmeten. Baka i ugn i ca 12 – 14 minuter, tills puddingen är fast på toppen och lös inuti. Lossa puddingen med en vass kniv och stjälp upp.

(har lånat recept och bild från recept.nu)

Och när jag sitter här och fantiserar om Polenta så får jag ett sådant där underbart sms, om att i den här fina magen som var här och åt hamburgare i torsdags, fanns en liten pojk som nu kommit till världen.

Grattis Lisa, Martin, Julia och William. Lisas ord känns väldigt rätt i hennes sms, -Alla mår bra, men fy vilken resa!  Det är verkligen en märklig upplevelse det här med att föda barn, att blanda så mycket känslor på en och samma gång. Nu hoppas jag i alla fall att ni ligger där på BB och är så där overkligt trötta och lyckliga och bara tittar på den lille pöjken.

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Emma

    Älskar din fantastiska blogg och vill att du ska veta det, har läst ett tag men ej kommenterat.

    Jag undrar vad du har för utbildning, som lett dig till ditt nuvarande jobb? Jag är väldigt matintresserad och bakar friskt och ska läsa till kostrådgivare i vår har jag tänkt. Men inte helt säker på vilka jobb man kan söka/vart etc. Vore kul om du vill berätta lite, om du har tid. Hittade ingen mailadress till dig, så skriver här.

    Tack och hoppas att du har en fin måndag.

    x,
    Emma