Elsies päron

Två finnar på besök

Gårdagens första  finnar, (eller ryssar, polacker…) hade vi till middag –  Piroger

Säger man Piroger, tror jag att många tänker på torra Gorbysvarianter för att man inte haft turen att få smaka på några goda. Det är faktiskt en ganska bra rätt, utmärkta att ta med på en utflykten, på buffébordet eller på barnkalaset. Fyllningen går att variera med massa godsaker, liksom även storleken och formen. Stora piroger till lunch, mindre till förrätt och pyttesmå till tilltugg.

Receptet nedan 8 normalstora piroger, 16 mindre piroger eller 24 små cocktail/barnpiroger.

Köttfärsfyllda Piroger

75 g smör
2.5 dl mjölk
25 g jäst
0.5 tsk salt
6 dl vetemjöl
400 g blandfärs
1 gul lök
2 msk tomatpuré
1 ägg till pensling
matfett att steka i
peppar
salt

Välj kryddor efter tycke och smak till färsblandningen, ex:

1. 0.5 tsk malen koriander, 0.5 tsk malen kummin, 0.5 tsk malen kryddnejlika och 0.5 tskmalen kanel

2. Finriven vitlök, hackade oliver &  färsk basilika.

3. Fetaost, pinjenötter & soltorkade tomater.

4. Vår färs var redan kryddad med – Sambal oelek, rivna morötter, socker & en skvätt rödvin, eftersom den var kvar från ett storkok köttfärssås.

Vill man kan man även addera ost eller färskost i varje pirog, vi körde på en lättare variant och hade 5% creme fraiche vilket fungerade fint.

1. Degen: Smält smöret i kastrull eller mikron. Blanda ner mjölken och värm till 37°. Lös upp jästen i degvätskan.  Blanda 5 dl av mjölet med saltet och blanda ner i vätskan, lite i taget. Rör degen slät och skrapa ut den på mjölat bakbord. Arbeta in resten av mjölet och knåda tills den känns smidig, tillsätt eventuellt mer mjöl om det behövs. Täck med bakduk och jäs degen 1 1/2 timme.

2. Fyllningen: Finhacka löken och bryn den tillsammans med färsen och smaksätt med tomatpuré och kryddor. Låt blandningen svalna.

3. Ta upp degen och arbeta den på mjölat bakbord. Kavla ut den tunt och skär ut  kvadrater. Lägg en klick av fyllningen på varje kvadrat och knip ihop degen ordentligt till halvmåneformade piroger. Vispa upp ägget och pensla pirogerna, lägg dem på smord ugnsplåt och grädda dem i 200° ugn i 20-30 minuter beroende på storlek.

 

 

 

Elsie och Kicki Kanin, som var den som slutligen fick följa med till dagis i förra veckan.

De andra finnarna kom idag, när Elsie plötsligt hade små utslag på hela kroppen som såg ut som just små finnar.

Skräckslagna att vi hade vattenkoppor, eller röda hund på gång försökte vi först flytta bort Bibbi, precis som om det skulle göra så stor skillnad, ringa min mamma för att konstatera att jag hade haft det och att Bibbi den vägen fått med sig lite antikroppar. Sen kunde vi turligt nog komma in, eller rättare sagt, de kom ut från BVC för att konstatera att det antagligen inte var något av det. Så länge Elsie fortsätter må bra så kunde vi strunta i det.

Barnmosrskan sa att hon sett ganska mycket av denna typen av utslag på sistone, och att de inte riktigt visste vad det var, så vänta ut det. Någon annan som känner igen sig? Elsie som har fejkat att hon slår sig väldigt mycket på sistone, för att få både mammas och pappas uppmärksamhet kanske har tagit det till en ny nivå, helt enkelt blivit väldigt bra på det hon gör.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. madeleine

    Min kompis dotter på 1½ år fick utslag som påminde väldigt mycket om vattkoppor men efter ett besök på bvc konstaterades precis som för er, vänta ut dem…för dem tog det några dagar å sedan försvann de bara. Hoppas de försvinner å inte är vattkoppor kan ju vara skönt om lilla B blir lite större först…….
    Piroger mums va gott, har jag aldrig testa men nu ja tack för den fina tisdagsinspirationen.
    kram

  2. Sandra

    Har läst din blogg ett tag nu och du får matlagning låta så enkelt och roligt. Tack för inspirationen. Det behövs verkligen nu hemma hos oss då det känns som vi går runt på tre maträtter.
    Och stort grattis till Bibbi!