Elsies päron

Pumpa

Pumpatider,  några odlare pratar om att det är en dålig skörd i år och andra att det är fantastiskt skörd? Hur som helst, bunkra upp!

Vilka pumpor skall man välja? Och hur vet man vilka som är bra? Och vad skall man göra med den?

Muskatpumpan är den vanligaste pumpan i Sverige, den som säljs mest. Den har ett brunaktigt skal med tydliga klyftor. Jag använder Butternut ofta, antagligen för att det inte fanns några delade Muskat, och inte orkade släpa hem en stor. Den är gulbeige till färgen och liknar ett stort päron, Den har fast och fylligt fruktkött som passar att ugnsrosta.

En mogen pumpa låter som en dov klang om man knackar på skalet. Den doftar sött när man delar den, ska vara hård och tung och utan fläckar.

Jag använder pumpa ungefär som jag använder andra rotsaker. Fungerar bra med sin milda,söta smak  att  ugnsbakas, syltas, användas i soppor, pajer, desserter, marmelad, snacks,bröd…eller rå i tunna skivor med enbart lite olivolja och flingsalt. Ibland kan den milda smaken, nästan var lite för mild, att de inte smakar så mycket alls, då får man se till att krydda desto mer.

Lättast delar man en pumpa genom att skära den i klyftor. Skal, kärnor och den svampiga delen av fruktköttet ska tas bort. Kärnorna  är bra att använda till mycket, jag har förätit mig på den för tillfället, och vi har tagit en paus från varandra. De kan i alla fall rostas och ätas som snacks, sallader,pajer, kakor,bröd och mycket mer.

En bra pumpa har ett hårt skal. Ett bra sätt att mosa pumpa är att skära den oskalad i stora klyftor och tag ur kärnorna. Lägg pumpabitarna i en gryta med kokande vatten och låt koka i cirka 45 minuter, tills de är mjuka. Sedan går det lätt att skilja fruktköttet från skalet.

Svenska pumpor säljs främst i augusti och september, men man har nog försökt länga säsongen i och med Halloween, annars importerar vi främst från Holland. 

Pumpakaka

Ganska neutral i sin smak, så addera mer smaker om man vill det. Blir ca 14st muffins eller 1 välfylld form.

  • 100 g smör
  • 4 1/4 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 4 msk strösocker
  • 2 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl kokt, mosad pumpa
  • 1 dl grovhackade hasselnötter (eller andra nötter och frön)

 

Värm ugnen till 200 grader(muffins)/180 grader(form).

Smält smöret och låt det svalna lite.

Blanda mjöl, bakpulver och socker i en skål. Vispa äggen lätt i en separat skål. Blanda de torra ingredienserna med smör, ägg, mjölk, pumpa och nötter.

Fördela smeten i muffinsformar och grädda i cirka 15 minuter, tills de är gyllene och känns klara – prova med en sticka som ska vara torr.I form gräddas de i cirka 30 minuter, tills den fått fin färg och känns klara – prova även här med en sticka som ska vara torr.

 

Pumpa & Honungsbröd

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl mjölk eller fil
  • 1 tsk honung
  • 1 msk olja
  • 1 tsk salt, gärna flingsalt
  • ca 6,5 dl vetemjöl special, eller tills degen känns bra.
  • 100 g finriven pumpa
  • 2 dl havregryn

Värm ugnen till 225º

Rör ut jästen i mjölken/filen i en bunke. Tillsätt honung, fett, salt, finriven pumpa, havregryn och nästan allt mjöl och arbeta kraftigt ihop till en smidig deg som släpper från kanterna.

Jäs 30-40 minuter

Arbeta degen på mjölat bakbord, låt eventuellt barnen banka ut lite aggresion:) Rulla till jämnstora bollar och lägg dem ganska tätt på en plåt så att de jäser ihop för att få brytbröd, eller isär som de legat på bilden.

Jäs ca 30 minuter.

Pensla bullarna med vatten och strö på rikligt med pumpakärnor, eller om man råkat tröttna på dem så kan man välja något annat, de på bilden fick ett täcke av vetegroddar.

Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter.

Jättepumpan är den pumpa som används mest som ljuslyktor på halloween. Köttet är lite trådigt och poröst och passar bäst till soppor eller paj. Varje år på Öland tävlas om att odla fram den största, då de kommer upp i storlekar om 500kg.

Spagettipumpan är grönsaktig eller ljusgul och påminner lite om honungsmelon. Det gula fruktköttet repas ut och liknar spagetti. Den kan gratineras och användas i sallader och soppor.

Thaipumpan har ett grönt, lite knottrigt skal. Den passar både i grytor och desserter. De två sistnämnda har jag inte provat mig på, vilket får bli ett kommande projekt.

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.