Elsies päron

Lite mer äpplen…

Ja, jag gillar äpplen.

Och om det kanske finns någon mer som gör det så tänkte jag tipsa om en bok. Dels är det en fin bok, fint tema,fina bilder och dels gillar jag Kråke Lithander, som är en av författarna tillsammans med några andra gästkockar. Pelle Bergström har fotograferat.

Jag gillar matkreatörer som känns på riktigt, det skall synas att det är händer som har arbetat, knegare. Vi har ju inte direkt ont om matprofiler i media idag, eller matbloggar…. som skall hjälpa oss på traven att bli så där kunniga, nyttiga, ekologiska, smala, frodiga, sunda och egenproducerande och på riktigt som vi är i Norden.

Mest är det väl i form av narcissistiska män som tycker att det mesta är självklart, eller väldigt perfekta kök med ingredienser från NK-saluhall och manikyrnaglar som piffar till det slutliga på sin cupcake. Män i produktionsledningen tro? Visst blir deras mat och bakverk jättefina, men själva slutprodukten känns nästan mindre viktig i sådana här sammanhang.

Hmm, gravidbitter och skulle oxå vilja ha ett matprogram, ja kanske, och visst det är alltid enkelt att klanka ner på alla andra.

Hur som helst så gillar jag när det känns på riktigt, och det är klart att all mediaproduktion är mer eller mindre tillrättalagd vare sig det är live eller real life, även bloggar. Visst jag fotar inte vår diskbänk när den är som skitigast, men jag plockar inte undan disktrasor m.m för varje fototillfälle heller.  Jag vill tro att det riktiga, det ärliga skiner igenom, vad det än handlar om.

Ta exempelvis Niklas Mat på svt, som jag tyckte var ett trevligt men, ganska intetsägande matprogram, fram tills produktionen som sänds just nu när han besöker utvalda restauranger i världen och ger en inblick i olika typer av kök. Mycket roligare att se, och även han som tvprofil blev genast mer intressant. Finns på SvtPlay för den som vill se.

Och Kråke är en av dem jag gillar, tillsammans med många, många andra där några finns med i boken Äpplen. Exempelivs det här receptet som är ett bidrag från den fantastiske konditorn Jan Hedh.

Äppeltsatsiki med svartvinbärssorbet och äppelchips

Äppelchips är inte bara gott utan mycket dekorativt och bra för att piffa upp lite av varje, en dessert, en sallad, en soppa eller bara att äta som snacks. Vi gjorde dessa senast som dekoration till en dessert med Äppelmunkar som serverades med Crème Anglaise, (alltså snobbig vaniljsås.)

  • 1 ½ dl socker
  • 1 dl vatten
  • saften av en citron
  • 1 stort syrligt äpple

Koka upp socker, vatten och citron till en lag. Tag bort från plattan.

Skär äpplen i tunna skivor, tvärs över och låt kärnhus och skal vara kvar.

Låt skivorna ligga i den varma lagen i några minuter.

Sätt ugnen på 80-100 grader. Låt skivorna rinna av lite och lägg dem på bakduk eller bakplåtspapper. Torka i ugnen i ca 3h och låt svalna.

Chips som dekoration kan man göra av ganska mycket frukt och rotfrukter. Rättika och rädisor brukar bli snyggt. Eller så kan man göra långa remsor om man tycker det är snyggare. Använd svarv, eller vanligt skalare. Jag trodde att svarv var ett sådant där ganska onödig pryl á la tv-shop, men de är faktiskt bra, och används i restaurangköken.

 

Sötsur äppelsås med chilipeppar och Äppel- och paprikapickles. (Ur boken Äpplen, recept Pål Borg)

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.