Att planera fest, eller helglyx är kul och får oftast ta mer tid och kosta lite mer. Den större utmaningen ligger snarare i vår vardagasmat, att få den att fungera på alla våra kriterier av lagom.
Den ska vara prisvärd, men ganska billig, den ska gå snabbt men inte vara snabbmat, den ska passa alla, men lite får man allt anpassa sig och framförallt ska den inte vara fest, men absolut inte för tråkig.
Bra metoder är att planera veckans middagar i förväg, storhandla eller satsa på någon av alla hemlevererade matkassar och korgar. Alla bra sätt, men inget som fungerar för oss, inte just nu i alla fall. Det blir för inrutat och bestämt, däremot hade jag gärna komponerat matkassarna och startat den affärsidén för 10år sedan:) Storhandla däremot borde vi göra oftare.
Tips jag har skrivit om tidigare är, som fungerar bättre för oss är att göra storkok, att låta rester vara basen till nästa måltid att göra mat med valmöjligheter som passar en som precis kört ett hårt träningspass, en kräsen gravid och en övertrött tvååring.
Dock skulle jag vilja säga att det viktigaste tipset är att skippa alla krav vi verkar ha på oss vad gäller middagar, att leva upp till den lyckliga familjen á la Aaron Spelling som i harmoni äter en fullvärdig, hemlagad, egenproducerad måltid i lugn och ro.
Vi kan faktiskt omöjligt hinna göra allt, karriär, fullt med barn/ungdomsaktiviteter, träning, egentid, kvalitetsfamiljetid… Sätt upp några små mål som är viktiga för just er, håll på dem och låt det andra bli bra ibland och sämre ibland.
Elsie får oftast bra mat, just nu har vi tid att lägga på det, hon är med och lagar och vi sitter ner tillsammans. Ena dagen äter det sockersöta lilla barnet upp allt och plockar bort sin tallrik, andra dagen slänger hon allt på väggen, häller ut sin mjölk och kastar ner Leif för trappan. Saker får bli som det blir.
Här kommer i alla fall lite vardagsmat som passerat här under veckan.
Trattisnudlar med grönsaker & bacon
- 1.5 dl torkade trattisar
- 1 purjolök
- ca ½ kg morötter
- 1 paket fullkornsnudlar
- 1 paket bacon
- viltfond
- salt & peppar
- Torkade trattkantareller – blötläggs i varmt vatten i ca 10 minter, och häll sedan bort vattnet
- Morötter och purjolök – skalas, tvättas och skärs i bitar
- Fullkornsnudlar – koka i saltat vatten och häll av.
- Fräs bacon och svamp, fungerar bra att låta baconet ersätta smör eller olja att steka i.
- Häll i resten av ingredienserna och krydda.
Spenattortellini med kycklingryta
I söndags gjordes storkok på lergrytekyckling med blandade grönsaker. Lergrytan är nog något ni kanske har tröttnat på att höra om….(om inte). Resterna från den blev ena dagen utblandad med spenattortelini, och andra dagen Kycklingsallad.
Kycklingsallad á la kaféupplägg, dock utan currydressing, vitlöksås eller rhode island (varför denna dåliga variation på sås på kaféer?)
Lovely med 7th Heaven-bilden! Tackar för mycket bra inspiration till vardagen som dyker upp då och då. Håller med om att det är där utmaningen ligger.
Trattisnudlarna ser ljuvliga ut – tack för tipset!
Åh tack för de orden. Det var skönt att höra för en stressad småbarnsmamma som känner att det alltid är kaos vid middagsbordet. Kram & tack för inspiration.